Подвързия от човешка кожа на средновековна книга всъщност е от овца 06.04 | 10:20

Книгата датира от XVII век и се намира в Харвард

От Пламена Вълчева

Подвързията на правна книга от XVII век в библиотеката на факултета по право в Харвард, за която се смяташе, че е от човешка кожа заради надписа в нея за "мъж, одран жив", се оказа, че е от овца, съобщава "Reuters”.

Книгата е публикувана през 1605 или 1606 г. Видът на подвързията беше определен след анализи на девет проби от нея, както и от лепилото, с което е поставена.

Карън Бек изследва книгата, като използва метод за идентифициране на протеини с пептиди, който определя от какъв източник може да бъде тя - от едър рогат добитък, елен, коза или човек. Лепилото е от животински колаген.

Книгата се намира в библиотеката на Харвардския университет от 1946 г. Тя е изследвана многократно заради надписа на последната й страница: "Подвързията на тази книга е всичко, което остана от скъпия ми приятел Джонас Райт, одран жив на 4 август 1632 от Уавума. Крал Мбеса ми даде книгата, защото беше едно от най-ценните притежания на бедния Джонас, заедно с голямо парче от кожата му, за да я подвържа."

Възможно е книгата да е била с различна подвързия и така да се обяснява споменатата 1632 г. при издание от 1605-1606 г. Според публикация на Харвардската библиотека някога е имало практика да се подвързват книги в човешка кожа. Понякога това са били признания на осъдени. Имало е случаи, при които хора да поискат така да останат в спомените на семейството или любим човек, допълва БТА.

В Харвард има още две книги, за които се смята, че са подвързани в човешка кожа. Едната е размишления върху човешката душа от французина Арсен Усей, публикувана през XIX век, а другата е издание на "Метаморфози" на Овидий от XVI век. Във френската книга има бележка от лекар, според която кожата е от психично болна жена, починала от инсулт. Подвързията й изглежда различно от обичайните за книги - по тази се открояват големи пори.

Най-четени