Почти всички варят грешно яйцата за Великден 16.04 | 16:00

Ето как да няма нито една пукнатина

От iNews

С наближаването на Великден варенето и боядисването на яйца става важна част от празничната подготовка. Но често срещан проблем е напукването им по време на варене. Ето как да го избегнете и да се насладите на перфектно сварени яйца.

Стъпка 1: Поставете яйцата внимателно

Подредете яйцата в тенджера и ги залейте с хладка вода, докато се покрият напълно. Запомнете: колкото повече яйца има, толкова по-дълго ще трябва да се варят.

Стъпка 2: Внимавайте с кипенето

Оставете водата да заври на умерен огън. След като заври, намалете температурата на минимум. Не оставяйте водата да бълбука бурно – това увеличава риска от пукнатини.

Време за варене според броя яйца:

1-4 яйца: 12-14 минути
5-8 яйца: 15-18 минути
9-12 яйца: около 20 минути
 
Стъпка 3: Шоково охлаждане

След варене прехвърлете яйцата в купа с ледена вода. Това ще спре готвенето отвътре и ще улесни беленето по-късно.

Как да избегнете пукнатини?

Пробийте леко дупка с игла в тъпия край на яйцето – това позволява на въздуха да излезе, вместо да напука черупката.

Извадете яйцата от хладилника 20 минути преди варене, за да достигнат стайна температура – така се избягва шокът от студ към горещо.

Не ги пренатрупвайте в тенджерата – дайте им пространство да "дишат".

Следвайте тези лесни съвети и вашите великденски яйца ще бъдат не само вкусни и красиво боядисани, но и здрави – без пукнатини и разочарования!

Водещи

Най-четени