Призрак броди из столицата и плаши софиянци 04.03 | 09:59

Духът на малко момиченце се появява по малките часове на нощта

От Цанка Донкова

Призрак броди по малките часове из столицата и плаши софиянци. Жители на стария столичен квартал Ючбунар съобщават за духа на малко момиче, което обикаля уличките над Женския пазар и надзърта в хорските домове, съобщава в. "Стандарт".

За първи тъп детето се появило в 2 часа след полунощ на една възрастна жена. Тя се стреснала до смърт, като видяла в двора на къщата си призрака. По нейно описание момичето било с дълга коса и стояло полуголо. Съседи на жената пък разказвали, че често се будели от детско хлипане.

Смята се, че още една пенсионерка е видяла странната фигура в стаята си. В първия момент жената помислила, че покойният ѝ съпруг я навестява, но се оказало, че привидението е доста по-ниско на ръст и е по-скоро дете. Още две къщи били посетени от малкия дух и след Нова година.

"Накрая май ще се окаже, че доста хора от квартала са виждали детето, но явно ги е срам да си кажат." Това твърди 26-годишен очевидец, който не желае да се разкрива името му, но разказва за срещата с привидението.

"Гледах някакъв филм на компютъра и съм задрямал. Събудиха ме странна светлина и трополене. Помислих, че идва от лаптопа, но батерията му бе паднала. По едно време гледам фигура на малко момиченце. Търкам очите – стои си. Отвън влизаше достатъчно светлина, а и то имаше собствена такава. Беше с дълга коса и рокля до под коленете. Детето се обърна и сякаш се изненада от мен, че го виждам. Направи някаква ужасена физиономия и в този момент хукна да бяга. Но през стената ли мина, във въздуха ли се изпари, не мога да ви кажа – настръхвам само като се сетя", сподели развълнуван очевидецът.

Мъжът помислил, че е сънувал, но след разговор с негов приятел, също очевидец на призрака, се убедил, че преживяното е истина.

Смята се, че призраците са души, които не могат да намерят пътя към Отвъдното. Понякога тук ги задържа силен гняв или нещо недоизказано, несвършено приживе, което е като котва за тях. Душите на децата, загинали от болест, често оставали в домовете с майките си, неосъзнавайки какво се е случило с тях.

По-възрастните жители на Ючбунар (Три кладенеца - от тур. ез.) разказаха, че навремето това е било първото гето на столицата. В него доста клетници са загинали от болести, мизерия и какво ли още не. По-възрастните жители коментират, че гладът и болестите навремето са взели доста жертви. В случая една заупокойна молитва в близката църква "Свети Николай Софийски" щяла да преведе доста изгубени души в Отвъдното.

Водещи

Най-четени