Приказно видео от новата лента на Тим Бъртън 06.03 | 13:53

Ще видим "Франкенкуче" в началото на 2013 г.

От Ивайло Коралски

Walt Disney Pictures разпространи дебютен трейлър на последната лента на Тим Бъртън – "Франкенкуче" ("Frankenweenie").

На практика "Франкенкуче" започва живота си като късометражна продукция през 1984 година, заради която Бъртън губи работата си в Disney.

Близо тридесет години по-късно именитият режисьор се завръща към една от първите си творби, като, парадоксално или не, зад финансирането на новата версия отново стои компанията създател на иконата Мики Маус.

В сюжетен план Бъртън отново ще следва стриктно историята на оригинала. А именно, ще ни разкаже за младеж на име Виктор Франкенщайн, който чрез серия от експерименти връща към живот домашния си любимец – кучето Спарки.

"Франкенкуче" отново ще залага на характерните за по-личните и необременени от колосални бюджети ленти на Бъртън – ексцентрична пародийност, трогателна сюжетна линия и запомнящи се персонажи, които имат силата да завладеят сърцата на малки и големи.

Не на последно място, "Франкенкуче" ще бъде и "бъртъновото" преклонение пред класиката "Франкейщайн".

"Опитвам да се придържам към идеята за едно много откровено, чисто приятелство. Когато обаче подобна концепция се смеси с мита за Франкейшайн, това потенциално може да създаде проблеми. В моя вариант обаче добрата страна надделява, като се стремя към достигането на положително въздействие върху зрителя. Опитвам се да поддържам позитивния аспект при взаимоотношенията между момчето и неговото куче", казва Бъртън.

Що се отнася до уволнението му от Disney, приказният разказвач споделя:

"Всъщност не знам, те (Disney – бел.ред) просто полудяха, но въпреки това ми позволиха да направя филма. Въпреки че бях доста фрустриран заради възможността да не излезе на екран, цялостното преживяване беше страхотно а и научих много от целия работен процес, така че не мога да се оплаквам."      

Режисьорът разкри, че "Франкенкуче" в действителност се е родил от личните му преживявания като дете и прекараното време с неговия домашен любимец.

"Беше толкова истинско приятелство. Много деца имат подобни преживявания. Аз определено преживях такива емоции с моето първо куче. Истината е, че може би никога повече няма да изпитам подобно усещане в живота си – толкова чисто и запомнящо се", споделя Бъртън.

Световната премиера на "Франкенкуче" ще бъде на 5 октомври 2012 година. Българската ще се състои няколко месеца по-късно – на 4 януари 2013 година. Ще имаме честа да чуем гласовете на Уинона Райдър, Мартин Шорт, Робърт Капрон и др.

 

Водещи

Най-четени