Разкриха тайната на бирата 04.12 | 11:35
Най-решаващ за вкуса е ечемикът
Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята. Британски и американски учени категорично заявиха, че най-решаващ е ечемикът, съобщи Юрикалърт, предаде ДАРИК.
Учените от института Сейнсбъри в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон. Досега се смяташе, че определящ за вкуса на бирата е малцовият процес, а не използваното за него зърно."Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса - дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик,- каза д-р Матю Моску от екипа.
За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири.
Водещи
-
32-ма са оцелелите от разбилия се самолет край казахстанския град Актау днес
Самолетът е бил на азербайджанските авиолинии. На борда е имало 67 души с екипажа.
25.12 | 17:40
-
Бойко Борисов с послание
Бившият министър председател на Република България публикува в личния си профил видео с...
25.12 | 17:20
-
Кога грейва първата коледна елха в България?
"В банкетната зала по стар немски обичай бе поставена голяма коледна елха със запалени свещи,...
25.12 | 17:00
-
Поверия за Коледа
Но не бива да забравяме,че много от традициите, които спазват и православните християни, и...
25.12 | 16:40
Най-четени
-
На Коледа празнуват повече от 20 имена
Всяко събитие от живота на Господ Иисус Христос е празник за вярващите през всички времена.
25.12 | 11:20
-
Пет общини в област Ловеч останаха без електричество
Критична е обстановката и в Кюстендилска област, където над 10 села в планинската част на...
25.12 | 14:20
-
Обявиха оранжев и жълт код
Единствено за две области няма предупреждение - Кюстендил и Благоевград.
25.12 | 09:40