Разкриха тайната на бирата 04.12 | 11:35
Най-решаващ за вкуса е ечемикът

Пивоварите от векове спорят какво определя вкуса на бирата - хмелът, водата или маята. Британски и американски учени категорично заявиха, че най-решаващ е ечемикът, съобщи Юрикалърт, предаде ДАРИК.
Учените от института Сейнсбъри в Норич и американските им колеги са анализирали качествата на бири пет години, като са работили с два вида ечемик. За да докажат, че и почвата се отразява на вкуса на зърното, те са отгледали културите на три места в щата Орегон. Досега се смяташе, че определящ за вкуса на бирата е малцовият процес, а не използваното за него зърно."Малцовият процес пряко определя по-широките профили на вкуса - дали бирата е светла, блед ейл или черна. Нюансите обаче зависят от използвания ечемик,- каза д-р Матю Моску от екипа.
За изследването си учените са работили с дегустатори, които са оценили около 150 бири.
Водещи
-
„Уолстрийт джърнъл“: Пентагонът блокира използването на далекобойни ракети от Украйна срещу Русия
Това ограничава способността на Киев да използва тези оръжия в защита срещу инвазията на...
24.08 | 18:00
-
Жертва и ранени при експлозия в магазин за играчки в Москва
Евакуирани са хората от околните ресторанти и кино
24.08 | 17:20
-
Затварят пътя за Гърция през Златоград за 20 дни
Заради ремонт от гръцка страна коли ще се пропускат само в неделя и нощем
24.08 | 17:00
Най-четени
-
След преследване и катастрофа в курортното с. Лозенец: Задържаха бус, пълен с мигранти
Шофьорът избяга, издирват го
24.08 | 09:45
-
Лагард: Чуждестранните работници дадоха тласък на икономиката на еврозоната
БВП в Германия щеше бъде с около 6% по-нисък през 2019 г. без , посочи шефката на ЕЦБ
24.08 | 11:00
-
Огромни опашки на „Капитан Андреево” за влизане в България
Основна част от пътникопотока са от т. нар. гастарбайтери, пътуващи от Турция към страните от...
24.08 | 10:00
-
Средната пенсия надхвърли 1000 лв., но 40% от пенсионерите вземат минималната
Това сочат данните на НСИ
24.08 | 12:00