Тийнейджърката Маги срещу Кънчо 23.09 | 15:04

Цветен комикс, с главен герой 17-годишна девойка, дава съвети на влюбените осмокласници

От Кремена Бедерева

Книжката "Приключенията на Кънчо", с главен герой пенисът Кънчо, породиха много забавни коментари и реакция преди месеци. В днешно време обаче - да се опиташ да привличат вниманието на тийнейджърите със забавни истории в книжки е леко странно.

Но...

Явно е дошло време за промяна. След появата на сериала "Къде е Маги?" по bTV, явно името Маги се оказва доста популярно сред младите. Именно така се казва симпатичната тийнейджърка, която сменя станалия скандалноизвестния със своите разкрепостени стихове Кънчо в уроците по секс в училище.

Медицинските сестри и доктори в гимназиите ще раздават на гимназистите цветен комикс, в който 17-годишната девойка дава съвети на влюбените осмокласници Тони и Филип.

Произведението се казва "Момичешкология" и се продава в повечето книжарници у нас на цена от 12 лева. Книжката обаче потресе родителите на дъщери у нас, тъй като корицата на четивото не подсказва по никакъв начин какво е съдържанието.

А определено е меко казано странно - в книжката има употребени доста нецензурни думи, които биха събудили възмущението и на най-разкрепостените.

По думите на двете авторки, цитирани от в-к "Телеграф", обаче книгата, която е изпъстрена основно с вулгаризми, е "написана с искрен и приятелски тон”.

Националната програма за сексуално образование на тийнейджърите е подготвена от Българското дружество по акушерство и гинекология и е получила благословията на просветното ведомство. 250 медицински специалисти от 13 общини ще получат брошури и дискове, които ще представят пред учениците тази учебна година, обясни проф. Благовест Пехливанов, ръководител на катедрата по акушерство и гинекология в Пловдивския медицински университет, пише пък в-к "Стандарт".

Целта на новите брошури е да научат децата как да водят безопасен сексуален живот и как да не стигат до нежелана бременност. В момента България е на трето място по брой на аборти в света за момичета между 15 и 19 години.

Пред нас са само Украйна и Русия. В България годишно се правят около 100 000 легални аборта, а родените деца през миналата година са 71 000, отбеляза проф. Пехливанов. Затова е важно младежите да се обучат как да се пазят от нежелана бременност и полово предавани болести.

Учениците ще попълват и анонимни анкетни карти, в които ще посочват на каква възраст са направили своя любовен дебют, откъде са се информирали по темите на секса.

Водещи

Най-четени