Убиецът на "Титаник" лети с бясна скорост 04.02 | 09:26

Най-големият гренландски ледник достигна рекордни стойности

От Антония Михайлова

Скоростта на гренландския ледник Якобсхавн, от който някога се е откъснал погубилият "Титаник" айсберг, е достигнала рекордни стойности.

"Скоростта на движение на Якобсхавн е нараснала четири пъти в сравнение с 90-те години, когато той и без това е бил смятан за един от най-бързите ледници", обяснява Яна Джосин от Вашингтонския университет, цитирана от Daily Mail.

Миналата година ледникът е "пробягвал" по 46 м на ден, което прави тотал от 17 километра. С подобна скорост не се движи още нито един ледник в Гренландия, останалата част на Арктика или Антарктида.

Опасността според специалистите се състои в това, че пътьом от Якобсхавн се откъсват парчета с различни размери. Внушителни отломки се превръщат в айсберги, подобни на този, с който през 1912 г. се е сблъскал "Титаник", а по-малките се топят, което води до повишаване на нивото на Световния океан.

"От 2000 до 2010 г. откъсналият се от Якобсхавн лед е бил достатъчен да повиши нивото на Световния океан с милиметър. С увеличение на скоростта през следващото десетилетие този показател ще нарасне", пояснява Джосин и добавя, че ледникът се е насочил към крайбрежието на Гренландия, но му пречат айсберги, които се откъсват от острова.

Якобсхавн е най-големият ледник на Гренландия, на който се падат 6,5% от площта на островния лед. Той образува 10% от айсбергите на Гренландия и изхвърля в океана около 35 млрд. тона лед.

През април миналата година американските учени са стигнали до извода, че за рекордното топене на гренландските ледове са виновни облаците, които са създали своеобразен парников ефект. Специалистите са изчислили, че ако на острова се разтопи целият лед и водата се озове в Световния океан, то неговото равнище ще се вдигне с 6 метра, което ще доведе до катастрофални последствия.

Най-четени