Учени: Иде 30-годишен ледников период 18.02 | 16:20

Глобалното застудяване се дължи на цикличното намаляване на слънчевата активност, известно като минимум на Маундър

От iNews

Учени предупреждават, че над Земята е надвиснала опасността от поредния ледников период. Това е, защото наближава периодът на Големия слънчев минимум, известен като минимумът на Маундър (с цикличност около 400 г.), когато слънчевата активност намалява с 1%.  В периода няма почти никакви слънчеви петна и слънчеви изригвания, нашето светило сякаш изпада в "зимен сън”.

По данни на НАСА това се е случило за последен път на планетата ни в периода от 1645 до 1715 г. – малкият ледников период е продължил цели 70 години. По това време на Земята е започнало силно застудяване, а ледниците на планетата сеа се увеличили. Някои реки, езера и дори големи водоеми са замръзнали. Населението на някои региони на нашата планета е изпитвало недостиг на храна и е имало здравословни проблеми.

Валентина Жаркова, професор в катедра "Математика, физика и електротехника" на университета в Нортумбрия, Великобритания, заяви, че още през настоящата 2020 г. Слънцето ще навлезе в  минимума на Маундър. Според нея този път застудяването може да продължи цели 33 лета.

Когато това се случи, обяснява Жаркова, на нашата планета ще настъпи глобално понижение на температурата с около 1 градус по Целзий. Въпреки толкова незначителната стойност, тя може значително да повлияе върху метеорологичните условия.

Според професора това ще доведе до глобално застудяване: зимата ще бъде по-сурова, а лятото - влажно и хладно. Най-вероятно ще имаме силни студове, както например в Канада, където температурата пада до -50 градуса по Целзий.

Причина за глобално застудяване може да стане също ядрена война. Според американски учени, при ядрен конфликт между две държави образувалите се след взрива  аерозоли и сажди (около 16-36 милиона тона) ще се издигнат в горните слоеве на тропосферата и ще започнат да поглъщат слънчевата светлина. В резултат на това достъпът на слънчеви лъчи до земната повърхност ще намалее с 20-30 %.

Като следствие от този процес ще настъпи глобално застудяване с около 2 до 5 градуса, което ще доведе до намаляване на валежите по цялата Земя средно с 15-30 %. Това означава, че в Индия и Централен Китай, например, средногодишният обем на валежите ще бъде 0, а в Средния Запад и в североизточната част на САЩ ще намалее наполовина.

Най-силно застудяването ще настъпи три години след началото на ядрената война. Температурният режим ще остане един и същи в продължение на 4 г., а възстановяването на атмосферата ще отнеме повече от 10 г.

Още от древността всички народи са почитали Слънцето като един от най-главните богове. Египтяните са наричали този бог Ра, перси - Митра, финикийците - Ваал, гърците - Феб-Аполон, а нашите далечни прадеди – славяните - Яр или Ярило.

Хората тогава знаели коя е действителна причина за редуването на годишните времена. Това ги довело до вярването, че богът-Слънце се ражда, умира и възкръсва.

Появилата си по-късно християнска религия отхвърлила като езически култа към Слънцето. Всъщност обаче тя внесла ново смисъл в този култ, защото в основата на главните християнски празници е именно култът кам Слънцето.

Така например, празникът Рождество Христово е в края на месец декември, когато Слънцето започва да се издига все по-високо над хоризонта и лъчите му все по-силно огряват Земята. Още по-очевидна е връзката на празника Възкресение Христово с древните вярвания за Слънцето. Този празник е през пролетта, когато природата, като че ли "възкръсва” след "умирането” й през зимата.

Източник: esoreiter.ru

Превод и редакция: iNews

Водещи

Най-четени