Финландско министерство с награда за сауна-дипломация 14.06 | 18:40

Дипломатите бяха поощрени, че ползват сауните, за да градят международни отношения

От Олга Андреева

Министерството на външните работи на Финландия в понеделник спечели наградата Steam Spirit за насърчаване на сауна-културата в чужбина, предаде АФП.

"Наградата се дава за действие, човек или събитие, които популяризират културата на сауната. В случая получателят отговаря на всички тези критерии", заяви председателят на сауна-обществото Бен Грас.

"Чрез дипломация министерството допринесе значително за повишаване на информираността относно същността на финландеца", заяви той, приветствайки начина, по който финландските дипломати използват сауните в посолствата по света като място за дипломатически "дела и събития".

Скромната сауна на дърва е крайъгълен камък във финландската култура. "Сауната е неделим елемент от финландската дипломация в целия свят. Почти всички финландски посолства имат сауни, където се създават и заздравяват отношения с местните лидери", поясни държавният секретар в Министерството на външните работи.

"Сауната е идеално място за изграждане на приятелства, за сключване на споразумения и запазване на мира", добави той.

През 1970 г., например, президентът Урхо Кеконен е водел редовно дипломатически срещи в своята сауна, докато днешните финландски миротворци изграждат сауни във всеки лагер, който използват, дори и в страни като Чад и Афганистан. 

Водещи

Най-четени