Хората, хранещи гълъби, не били съвсем наред? 13.06 | 10:28

Ливърпул се опитва да убеди гражданите си, че са луди, ако хранят пернатите

От Олга Андреева

Необичайно твърдение на Градския съвет на Ливърпул разбуни духовете. От общината издадоха доклад, в който се стига до стряскащото заключение, че хората, които хранят гълъби, са психично болни.

Заключението се базира на проучване, направено преди няколко години и вдъхновено от огромната загуба на време за чистачите в Ливърпул да отстраняват курешки от гълъби (общо 88 човекочаса труд на ден).

При въпросното проучване е установено, че наглед безобидните хора, подмятащи семки на пернатите, всъщност не са съвсем наред психически.

От градската управа обаче отказаха да представят въпросното проучване, но иначе заключиха, че: "Храненето на гълъби – често дело на хора с психични проблеми".

Естествено, твърдението възмути организации за психично здраве, които заявиха, че е абсурдно да се правят подобни обобщения, както и че твърдението като цяло е дискриминативно към тези, които страдат от психични заболявания.

Явно в опит да се отърват от пернатите, зацапващи града, от управата са решили, че най-лесно е да внушат на хората, че другите ще ги вземат за психично болни, ако ги видят да подхвърлят трохи и семки на гълъби.

От Ливърпулската община се защитиха, че направеното преди близо пет години проучване било с цел да се установи дали и как могат да бъдат преследвани хората, хранещи гълъби в града.

Тогава случайно било установено, че повечето имат някакви отклонения, което прави невъзможно предприемането на съдебни действия срещу тях.

"Това, разбира се, не означава, че всеки, който храни гълъби, попада в тази категория. Просто се опитваме да образоваме хората за вредните ефекти, които храненето на гълъби може да има", подчерта говорителят на общината. 

Водещи

Най-четени