Храната на бъдещето 10.06 | 19:09
Как сами да си произведем месо
Това лято за пръв път в ресторант в Лондон ще бъде сервиран бургер с изкуствено създадено месо. Заслугата е на екипа на д-р Марк Пост от университета в Маастрихт, Холандия.
Говеждото месо за сандвича е направено от стволови клетки, отгледани в лабораторен биореактор. Технологията за производството му е разработвана от години, но перспективите са големи. До момента проектът се оценява на четвърт милион евро.
Самите клетки са извлечени от живи животни и култивирани в лаборатория, където са захранвани с глюкоза и аминокиселини. Получени били тънки ивици мускулна тъкан, но тя все още не е имала физическите качества на истинската тъкан.
Как са достигнали до вида на истинското месо и още за технологията чете на Econ.bg.
Водещи
-
Първи думи на столичния кмет Васил Терзиев за стачката на градския транспорт, с която се събуди София
След няколко часа протест служителите в столичния автотранспорт пуснаха автобусите и отидоха...
20.12 | 11:20
-
Четвърти ден 13-годишният Ники е в неизвестност
Криминалисти проверяват версия за отвличане с цел сексуална принуда
20.12 | 10:59
-
МОН предлага оптимизация на училищната мрежа заради липса на пътуващи деца
Закриват 39 средищни училища в страната
20.12 | 10:40
-
Хаос в София. 90 автобуса по 26 линии спират днес заради стачка
„Готови сме на преговори. Чакаме работодателя. Няма да оставим хората да нямат достойни...
20.12 | 10:20
Най-четени
-
Депутатите излизат във ваканция до 5 януари включително
Предложението за коледна ваканция на ПП-ДБ беше за периода от 24 декември до 1 януари, но то...
20.12 | 09:59
-
Хаос в София. 90 автобуса по 26 линии спират днес заради стачка
„Готови сме на преговори. Чакаме работодателя. Няма да оставим хората да нямат достойни...
20.12 | 10:20
-
Започва голямото пътуване преди празниците
Униформените ще се следят и за превишена скорост, използване на предпазни колани, употреба на...
20.12 | 09:40