Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм 28.03 | 15:19
Отвратително вкусни манджи?

Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм.
В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.
1. Escamoles - 330 гр
Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.
2. Surströmming - 360 гр
Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.
3. Кумис - 500 мл
Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.
Водещи
-
Камера е записала думите на починалия арестант в Казанлък: Убихте ме!
47-годишният мъж почина след арест в Центъра за Спешна медицинска помощ в града
20.03 | 20:45
-
"Почивайте в мир, ангели наши": В Кочани се простиха с жертвите на пожара
Семействата на загиналите при трагедията изпратиха своите деца в последния им път в няколко...
20.03 | 21:00
-
Орлин Колев: Не съм обвързан с политически партии или личности
Ще продължа да преподавам на студентите, но се налага да изляза в неплатен отпуск, ще...
20.03 | 20:13
-
Петков за избора на Орлин Колев:Всичко е ясно - "Ново начало" играе с управляващите
Ако Борисов не защитаваше Пеевски, Пеевски щеше да е от хаштаг "Кой" на хаштаг "Никой"
20.03 | 20:00
Най-четени
-
Какви потребителски такси дължим като здравноосигурени
Информацията важи за всички лечебни и здравни заведения на територията на страната, независимо...
20.03 | 08:30
-
Третият ерген Васил Пенев влиза в предаването тази вечер
Васил Пенев е на 29 години. Живее и работи в София в сферата на търговията и рекламата
20.03 | 10:30
-
Държавата предлага 30% сградна инсталация в сметката за парно
След решение на Върховния административен съд досегашният начин на изчисление беше отменен
20.03 | 13:20
-
Високо напрежение в НС: Борилавова нарече Тошко Йорданов "изтривалка на ГЕРБ"
Той й се скара да млъкне, докато той говори от трибуната
20.03 | 16:30