Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм 28.03 | 15:19
Отвратително вкусни манджи?

Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм.
В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.
1. Escamoles - 330 гр
Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.
2. Surströmming - 360 гр
Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.
3. Кумис - 500 мл
Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.
Водещи
-
Над 2800 работници без договор установени от началото на годината
Застаряването на населението и липсата на кадри е причина бизнесът да настоява за внос на...
10.10 | 17:45
-
Граждани се оплакват от струпване на отпадъци и в части на район "Студентски"
Има струпани различни отпадъци - дюшек, големи картони, кутии от строителни бои и др. Жители...
10.10 | 17:30
-
Днес погребват граничния полицай, който загина при унищожителното наводнение в Елените
Въпреки незабавно оказаната помощ и усилията на медицинските екипи да спасят живота му,...
10.10 | 17:15
-
Ирина Манушева: Санкциите и наказанията отблъскват учениците от училището
"Просто не стигаме достатъчно ефективно до всички. Все още много хора не знаят, че има...
10.10 | 17:00
Най-четени
-
Сиромахов публикува остър коментар във Facebook, насочен директно срещу депутата от ИТН Тошко Йорданов
"Тошко, пиша ти тук, за да наруша публично закона ви за личната информация и да имате...
10.10 | 11:15
-
Борисов за спорното предложение на ИТН: Говорих със Слави Трифонов, ще го изтеглят
Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по отношение на спорните промени, предложени от...
10.10 | 12:30
-
Започва смяната на автомобилни гуми - има ли наплив заради застудяването
По думите му организацията е добра, като клиентите носят автомобилите си още сутринта и ги...
10.10 | 14:00
-
Ще се увеличи ли стойността на ваучерите за храна до 300 лв.? 2
„Проучването ни се провежда след дигитализацията на ваучерите за храна. 96% от хората...
10.10 | 12:00