Храни, които да не смесвате с мляко 18.01 | 10:00
Не само типът на храната, но и начинът, по който я комбинираме, има важна роля за здравето ни

Не само типът на храната, но и начинът, по който я комбинираме, има важна роля за здравето ни.
Балансираното хранене изисква прием на разнообразни хранителни вещества, но времето, по което ще ги приемем и източниците, от които ще си ги набавим, определят доколко ще ги оползотворим.
От правилното комбиниране на храните зависи не само дали ще усвоим оптималното състава им, но и дали няма да си навредим. Защото днес широко се говори за това какви храни да включим в диетата си, но малко хора са запознати с това как да ги съчетаваме и по-важното – какво да не правим с тях.
Разбулването на тази малка мистерия може да започне с изясняване особеностите на една от най-обилно присъстващите на трапезата ни храни – млякото и млечните продукти.
Според много диетолози и специалисти по храненето комбинираният прием на мляко и други богати на белтъчини продукти, води до усещане за тежест в стомаха и храносмилателни проблеми при много хора. Затова смесването на млечни продукти и други храни, богати на протеини, особено месо и яйца, не се препоръчва при хора, които спазват диета за отслабване. Същевременно тази комбинация носи своите ползи при малките деца, подрастващите и особено при хората с поднормено тегло.
Едновременният прием на млечни продукти с риба и рибни изделия е втората комбинация, която трябва да избягваме, за да се предпазим от проблеми с перисталтиката, а и от по-сериозни последици. Важно е да се отбележи, че едновременният прием на мляко и риба от консерва може да доведе до опасно бактериално хранително натравяне.
Третата нежелана комбинация е едновременният прием на млечни и кисели продукти. Цитрусовите плодове и зеленчуците, богати на витамин С, реагират бързо с млякото и го пресичат. Нарушената консистенция ще затрудни преработването и усвояването му и същевременно може ще доведе до повишено образуване на газове, подуване на корема, болки и други типове дискомфорт.
Ясно е, че комбинирането на определени типове храни крие своите рискове, а млякото е сред продуктите, които реагират с най-широк кръг от храни. Затова консумацията на мляко и млечни продукти е добре да се извършва самостоятелно или с малка дистанция във времето след прием на други храни особено ако те попадат сред посочените по-горе продукти.
Водещи
-
„Кукерландия“ в Ямбол: Зрелищна програма, над 6500 кукери и Валя Балканска
Творчески работилници за мартеници, маски, рисувани камъни и други са допълнителна възможност...
21.02 | 17:15
-
Децата в риск, които съществуват в България към 2023 г., са 531 000
Основните пречки пред контакта на неотглеждащия родител с детето са:
21.02 | 16:30
Най-четени
-
"Възраждане" ще протестират пред БНБ срещу влизането ни в еврозоната
„Освобождавайки над 70 млрд. от осигурителните пари за борда, една част отива за осигуряване...
21.02 | 12:00
-
ГЕРБ – СДС издигна за председател на Фискалния съвет бившия финансов министър Симеон Дянков
За членове на Фискалния съвет от "ГЕРБ – СДС" номинират отново Симеон Дянков, както и...
21.02 | 10:45