Чуждестранните туристи, които посещават парижки ресторанти, се таксуват с до 50% повече от френските 25.07 | 09:45
Вино също се подменя

Чуждестранните туристи, които посещават парижки ресторанти, се таксуват с до 50% повече от френските клиенти, установи разследване на френския вестник Le Parisien, предаде The Independent.
Практиката е особено разпространена в туристическите зони около Айфеловата кула и други забележителности.
Френският вестник проведе експеримент след серия от оплаквания за подобни практики. Изпрати двама журналисти в един и същ ресторант едновременно - единият, преоблечен като американски турист с бейзболна шапка и тениска с Айфеловата кула, а другият като типичен парижанин.
И двамата мъже поръчаха същото меню - лазаня, кола и вода. Писателят Матийо Енекен, преоблечен като турист, постоянно беше таксуван с надценка. На френския клиент беше предложена кенче кола на цена 6,50 евро, докато на "американеца" не беше предложен по-малкият вариант, а вместо това плати 9,50 евро за средния размер.
Безплатната вода се превръща в платена
На американския турист не беше предложена безплатна кана вода, за разлика от френския клиент. Той беше таксуван с допълнителни 6 евро за малка бутилка. Общо Енекен плати 9,50 евро повече от неговия парижки колега.
В друго заведение му беше казано, че таксата за обслужване не е включена в окончателната сметка, което според Le Parisien не е вярно. Репортерът споделя, че му беше таксуван "почти задължителен" бакшиш от 4 евро, а когато се съгласи да добави 10% бакшиш на постерминала, сервитьорът дискретно го увеличи на 15%.
Вино също се подменя
През април Le Parisien разкри подобни практики при разследване на цената на виното в заведенията в града. Тогава репортерите откриха, че някои бистра в Париж наливат евтино вино на туристите, след като те поръчват по-скъпи бутилки.
Сомелиерката под прикритие Марина Джуберти, която е търговец на вина, откри, че Сансер за 7,50 евро беше заменен с по-евтин Совиньон на цена от 5,60 евро, но й беше таксувана по-високата цена.
"Това е позор за професията. Дори не можете да наречете тези хора сервитьори," коментира Франк Трует от хотелската и ресторантьорска група GHR. "Трябва да знаете, че във Франция водата и хлябът са безплатни. Човек може да откаже бутилка вода. Може да даде бакшиш за услугата, ако е много доволен, но това не е задължително."
Персоналът в заведения в Париж потвърди, че това поведение често се насърчава от шефове, които искат да увеличат максимално печалбите си.
Водещи
-
Прокуратурата повдигна обвинение на 18-годишния младеж, блъснал петима в Слънчев бряг
Инцидентът се случи на 14 август около 14:00 часа на алея между хотелите "Олимп" и "Мелия" в...
15.08 | 18:00
-
През нощта облачността ще намалява и над по-голямата част от страната ще е предимно ясно
Максималните температури ще бъдат между 30° и 35°, за София - около 30°.
15.08 | 17:40
-
Доналд Тръмп е на път за Аляска
„High Stakes!!!“ написа Тръмп в Truth Social, малко преди да напусне Белия дом.
15.08 | 17:20
-
Васил Терзиев подготвя доклад за закупуване на още 20 нови камери, след като тази нощ шофьор заби автомобила си в автобус
"Тежка катастрофа от тази сутрин отне човешки живот и рани хора. Искрени съболезнования за...
15.08 | 16:59
Най-четени
-
Средната месечна заплата в България продължава да расте
Къде са най-високите и най-ниските възнаграждения
15.08 | 10:45
-
Кой е шофьорът, влетял с кола в автобус
Загиналият е бил единственият пътник в автобуса - сирийски гражданин
15.08 | 11:30
-
Мартин Елвиса помага в търсенето на новия "Ерген" на България
Кастингът отдавна е отворен и вече има доста мераклии, които искат да влязат в ролята.
15.08 | 14:00
-
НОИ съобщи базата, на която ще се отпускат новите пенсии
Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.07.2024 г. до 30.06.2025 г. е...
15.08 | 14:15