Горещи съвети за разхлаждане: Какво да ядем и пием в жегите? 08.07 | 12:15
По думите му консумирането на ледени напитки, когато се печем на слънце, е много рисково, тъй като може да създаде проблеми на храносмилателната система.

"Важно е да напомняме на хората за нещата, които трябва да правят във връзка с оцеляването в тези температури. Да убеждаваме някой да пие вода, е все едно да го убеждаваме да диша. Напитките и чайовете, които съдържат кофеин, не трябва да бъдат смятани за вода – защото кофеинът обезводнява. Когато пием кафе, ние имаме нужда от повече вода. Алкохолът също – студената бира през лятото не е вода." Това каза специалистът по хранене Ипократис Пападимитракос.
"Освен в чистата ѝ форма, ние приемаме вода и консумирайки плодове и зеленчуци. Ако обърнете внимание – летните плодове са пълни с вода. Природата го е балансирала това нещо. Именно затова трябва да се водим от този усет. Всеки следва някаква формула, но на ден трябва да се приемат от 8 до 10 чаши вода от 200 мл. Водата е важна за много неща. 60% от тялото ни е вода. Когато губим течности, сякаш се смаляваме", допълни той пише btv.
"Ледената, студена вода е привлекателна, но в пустинята се пие горещ чай. Защото тялото усвоява и консумира всичко в телесна температура. Така че - ако ние пием екстремно студена вода, тялото първо трябва да я затопли. Съответно се мобилизират всички процеси, които загряват тялото. Когато пием горещ чай, тялото трябва да го охлади – мобилизират се всички процеси, които охлаждат", каза Пападимитракос.
По думите му консумирането на ледени напитки, когато се печем на слънце, е много рисково, тъй като може да създаде проблеми на храносмилателната система.
"Когато се печем на слънце е много рисковано да пием студени напитки, защото контрастът в температурите може да създаде много сериозни проблеми на храносмилателната система", обясни специалистът.
Новата седмица започва с жеги: Жълт код е обявен в цялата страна
Какво ще бъде времето по Черноморието?
Той заяви, че месото не е особено подходяща храна по време на горещините:
"Месото изисква повече енергия за храносмилане, което кара тялото ни да работи повече, натоварва се и се затопля. Затова по-простите захари са много по-подходящи за моментите с високи температури. Солта е важна лятото. Препоръчителната доза за сол е три грама на ден. Това означава две щипки сол в храненето. Чрез изпотяването човешкото тяло губи много сол и минерали, затова е важно да си ги набавяме", допълни специалистът.
Водещи
-
Втори ден хаос по европейски летища заради кибератаката
В Брюксел над 80 полета на летището в Завентем бяха забавени, а 20 бяха отменени
21.09 | 18:00
-
Пореден протест заради безводието в Плевен
21.09 | 17:40
-
Великобритания официално признава Държава Палестина
Очакваното обявяване се случи преди сесията на Общото събрание на ООН
21.09 | 17:20
-
НАТО вдигна германски изтребители, заради руски разузнавателен самолет над Балтийско море
Руската машина е летяла в международното въздушно пространство без полетен план или...
21.09 | 17:00
Най-четени
-
Почина продуцентът Росен Цанков
Той е син на режисьора Вили Цанков и доведен син на Стефан Данаилов
21.09 | 10:40
-
Благотворителен базар пред НДК в подкрепа на деца със специални потребности
Той ще се проведе от 10 до 18 ч.
21.09 | 09:15
-
20 страни от ЕС са с отрицателен естествен прираст на населението през 2024 г.
България е втора в негативната класация след Латвия
21.09 | 13:00