"Честита баня" не е отживелица за французите 18.10 | 15:40

18% от французите се къпят само веднъж седмично, а 1/8 не мият ръцете си след тоалетна

От Диана Цветкова

Ново изследване направо разбива мита за французите като чиста и спретната нация.

Един на всеки 29 души във Франция се къпе само веднъж в седмицата, а всеки пети човек пропуска ежедневния душ, показва изследване за хигиенните навици на французите, цитирано от Daily mail.

Оказва се, че миенето на ръцете също не е сред приоритетите във Франция – една осма от запитаните признават, че не извършват този важен "ритуал" след ходене до тоалетната, а 45% не се мият след като са били в градския транспорт. На този фон 54% от запитаните смятат автобусите и влаковете за "най-мръсните неща в ежедневието им".

Всеки пети французин пък казва, че не си мие ръцете преди да седне на масата.

И въпреки, че 18 на сто от французите се къпят едва веднъж в седмицата, а 61 на сто просто отговарят, че правят това рядко, има едни 11,5%, които си взимат душ по повече от един път на ден.

Оказва се, че французите внимават повече за хигиената си, когато готвят – 86% винаги си измиват ръцете, преди да започнат с подготовката на продуктите.

На всичкото отгоре се оказва, че младите са по-безотговорни, когато става дума за чистота – едва 18,9% от хората между 18 и 34 години чистят тоалетната чиния всеки ден. Докато при французите между 50 и 64 години процентът е 44,9, а при тези на възраст над 65 г. той е 58,7%.

Но и британците няма с какво толкова да се похвалят, отбелязва Daily mail. Скорошно проучване показа, че над половината мъже пропускат сутрешния душ, а една четвърт от британците предпочитат да не се изкъпят, но да прекарат още малко време в леглото.

Водещи

Най-четени