10 същества, които хората ядат живи 10.04 | 14:23
Никога не се знае в кой момент ще ви предложат специалитет от суров октопод или разхождащи се из чинията ви мравки
Избягвали ли сте да ядете омар, защото го готвят жив? Всъщност, ако го убият преди това, той е опасен, защото бактерията, която е в тялото му се разпространява доста по-бързо от обикновено. Доста хора твърдят, че начинът, по който са готвени тези животни (поставят ги в тенджера с вода, която все още не е завряла) е безболезнен за тях, това по-скоро зависи от главния готвач.
Обаче, съвсем друга история е, когато животното, което сте на път да изядете, все още мърда. Ще ви представим десет животники, които биват приготвени и сервирани съвсем живи. Предупреждаваме за по-гнусливите, че някои снимки са доста детайлни.
10. Октопод
"Sannakji” е традиционно ястие в Кореа и вероятно най-известното от тази класация. Обикновено сервират октопода със сусамено семе или сусамено масло.
Пипалата на животното са отрязани и веднага след това сервирани на клиента (без никаква обработка), а понякога сервират цялото животно.
Когато отхапете от това ястие... пипалцата на животното все още се гърчат. Обаче има и друга подробност - малките засмукващи чашки, разположени по пипалата са все още активни и има опасност да се прикрепят и съответно заседнат в гърлото на койго ги яде.
9. Морски таралеж
В Италия се е развила нова "мода” - отивате в морето, събирате си морски таралежи и директно ги ядете. Наричат ги "Богатствата на морето”. И, понеже ядливата част е във вътрешността на таралежа, има специален инструмент, за да ги отворите, но можете да си помогнете и с обикновени ножици.
Можете да хапнете това животно с лъжица, но много хора предпочитат да оближат субстанцията с език. Но, вземайки предвид "упоритата” натура на таралежа, може да се окаже доста бодливо преживяване, затова (в случай, че проявите непреодолимо желание да похапнете жив морски таралеж), много внимавайте.
8. Бебе скарида
Ястието "Odobi Ebi” е вид сашими, което съдържа бебе скарида. Тя е с премахната черупка, а понякога и обезглавена (главата и черупката могат да бъдат добре запържени и сервирани като гарнитура към скаридката, която мърда крачета и антенки). Може да потопите скаридата в алкохол, за да я упоите и по-лесно да я изядете. Но няма да я убиете, тя ще умре, само когато я сдъвчете, затова действайте възможно най-бързо.
7. Пияна скарида
Това е доста подобно на предното, но с някои малки разлики.
Първо, идва от Китай, не от Япония и не винаги е сервирано живо. В повечето случаи поставят скаридите в купа с Baiju - напитка с около 40-60% алкохолно съдържание.
Друга основна разлика е размерът на порциите: тази рецепта включва напълно пораснала скарида, а не бебета. Плюс това ги сервират по десет и така много хора имат възможност да ядат от една порция.
Най-голямата разлика е, че скаридите са доста по-мърдащи. Те подскачат из купата, опитвайки се да избягат, а клиентът трябва да я хване и да я постави в устата си преди тя да се опита да избяга отново. Тези малки същества може и да продължата да мърдат, след като ги погълнете ако не сте ги сдъвкали до смърт. Очарователно!
6. Мравчена салата
Ресторантите "Noma” са основани в Копенхаген (а напоследък са станали доста популярни по света). Това, всъщност, е най-добрата верига ресторанти в света от три години насам, затова не е изненадващо смелото им решение за различни екстраваганти ястия.
Уви, някои от тези техни идеи са... брутални. Например, мравчената салата. Сервират салата, в която пълзят мравки, които са упоени, за да се движат по-бавно и имат вкус на лимонена трева. Упоени или не, те все още си остават мравки, които си пълзят из вашите листенца зелена салата. Да, много култури консумират насекоми, но не много от тях плащат 0 за една порция.
Ако по някаква незнайна причина, искате да опитате това ястие, ще ви посъветваме просто да посипете захар в градината - със сигурност ще е доста по-евтино.
5. Casu Marzu
Това е традиционо сардинско сирене, направено от овче мляко. Да де, ама млякото не е животно, нали? Сигурно се чудите с какво се похапва? Е, отговорът е отвратителен - червеи.
Сиренето е в процес на разлагане. И, за да отдели мазнината си, в него са поставени ларвички. Те ядат сиренето, правят го по-меко и изсипват своята мазнина, позната като "сълза”.
Някои хора премахват червеите преди консумацията на сиренето, но някои хапват всичко наведнъж. Най-интересното е, че пепоръката към клиентите е да си закриват очите, докато ядат, защото някое червейче може да реши да избяга и да скочи право в някое око. Мммм!
4. Жабешко сашими
За това ястие жабата се държи в кухнята (жива), докато някой не поръча жабешко сашими. Тогава я взимат и нарязват направо в чиният. Хапките сашими се подреждат, а излишните части от земноводното се отделят за супа. А в чинията си ще откриете дори все още туптящото сърце на жабата.
3. Ikuzikuri
Това отново е вид сашими. Ikizukuri означава "приготвен жив” и е рибно ястие. Ситуацията е подобна като с омарите - в стаята има огромно корито, в което са сложени живите риби и хората си избират коя точно искат. Само че тук отиваме в доста по-различна ситуация.
Когато си изберат риба, главният готвач я взима и отрязва малки парчета от нея. Идеята е да остави животното почти непокътнато. По-особеното в случая е, че премахнатите парчет са така отрязани, че да може ядящият да вижда сърцето на животното и отварящата се уста... докато го изяжда. Честно казано, това звучи малко като конспирация и таен заговор за превръщане на повече хора във вегетарианци.
2. Ying Yang Yu
Това е доста подобно на предното ястие, но е с една основна разлика - докато ikizukuri е нарязано, малко разфасовано и сервирано живо, "ying yang you” е добре изпържено. Единствено главата остава недокосната.
Сервира се със сладко-кисел сос - рибата е все още жива, а главата й се мърда насам-натам. Приготвя се изключително бързо, за да няма време да се увредят вътрешните органи и животното да остане живо в следващите 30 минути.
1. Миди
Повечето хора не осъзнават, че обикновено, докато ядат рибите, те са все още живи (добре де, малко е трудно да се каже със сигурност, предвид вида на това животно, но...).
В повечето случаи мидите са сервирани живи, защото иначе се развалят прекалено бързо (доста по-скоростно от останалите мъртви животни). Когато отворят черупчиците им, те могат да оцелеят доста дълго време. Проблемът е, когато отстранят месото от черупката - тогава започват да умират. Ето защо повечето хора ги "изсмукват” директно от черупката. Това е доста по-малко фрапиращо от останалите изброени в тази класация, но за сметка на това е най-често срещаното. Вероятно повечето от вас, които обичат миди, не знаеха, че са ги консумирали (не винаги, но в повечето случаи) живи - е, няма да мине много време, предид а хапнете пак, нали?
Водещи
-
България е сред най-търсените туристически дестинации за гърците по празниците
"Добро обслужване на логични цени и интересни места за посещаване", това заявяват гръцките...
24.12 | 18:00
-
Добрият старец напусна дома си в Арктическия кръг и се качи на шейната, за да посети очакващите го деца
Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана, по-известно като NORAD, проследява...
24.12 | 17:40
-
Балканите в снежен капан: Токови аварии и затворени пътища
Босна, Сърбия и Хърватия забраниха движението на тежкотоварни превозни средства и наложиха...
24.12 | 17:20
-
Нов живот за кораборемонтната дейност край Русе се задава с амбициозен проект
Проектът ще бъде реализиран на километър 488,900 по течението на река Дунав, където в миналото...
24.12 | 17:00
Най-четени
-
На колко градуса се пече идеалната ПИТКА?
Как обаче да я приготвим? Бялата содена питка може да е пухкава и вкусна. Тайната й се крие в...
24.12 | 12:00
-
Традиции и обичаи на Бъдни вечер
Празничната трапеза се нарежда върху слама на земята в югоизточния ъгъл на стаята, под...
24.12 | 09:40
-
Валежите ще продължат и днес
Температурите ще останат в широки граници, минималните - от минус 1° до плюс 9°, в София –...
24.12 | 09:04
-
Според 75,9% от българите е по-добре този парламент да състави правителство
Има и принципно обществено становище срещу поемането на нови задължения и по-висок бюджетен...
24.12 | 15:20