10-те прочути изоставени градове 17.05 | 15:26

Реални и легендарни, тези места и до днес вълнуват въображението

От iNews.bg

Прието е да смятаме за изоставени градове, които са били напуснати от местните жители и оставени на забвение.

Причини за това са били войни, миграция на населението или стихийни бедствия.

Такъв изоставен град се превръща в своеобразна "капсула на времето", съхранила определена историческа епоха в недокоснат вид до момента, когато изследователите не я открият.

Така е и досега – някои изоставени градове по-късно били открити, предоставяйки богат исторически материал на учените, а мястото на други остава тайна и до днес.

Представяме ви десетте най-прочути изоставени града, както съвсем реални, така и оставащи легендарни, но продължаващи да вълнуват въображението на изследователите и любителите на приключения.

Градът на царете

Според преданието този легендарен град се намира някъде на юг в Южна Америка в областта на Патагония (затова го наричат още Града на Патагония или Блуждаещия град).

На него се натъкнали неколцина оцелели след корабокрушение испанци, които открили в града несметно богатство от скъпоценни камъни и злато. Но независимо от предприетите опити да се намери Градът на царете, но не е известно някой да е успял.

Неуспешните търсения са допринесли за това градът още повече да се обвие в легенди – например разказват, че той е станал свърталище на гиганти и призраци.

1505981Троя

Сведенията за Троя са достигнали до нас благодарение на великия поет Омир, но чак до втората половина на XIX тя е смятана за мистична. В поемите Троя се описва като добре укрепен град на територията на съвременна Турция, разположен на хълм над река Скамандър.

Доброто географско положение допринесло за успешната търговия, а плодородните земи – за развитието на селско стопанство. Увлечен от историческата легендарна Троя и вярващ в реалността на събитията, описани от Омир, Хайнрих Шлиман провел разкопки на място, което съответствало на описанието на Троя.

И действително – през 1870 г. той открил руините на древен богат град.

Кои са останалите изоставени градове можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени