11 лесни начина да бъдете по-концентрирани 25.08 | 14:50

Медитацията и упражненията помогнат изключително много

От Йоанна Димитрова

Всеки е преживявал момента, в който има много работа, но всичко друго му е по-интересно и не може да се съсредоточи, за да изпълни задачата си.

За щастие, има десетки начина да подобрите способността си да се концентрирате за продължителни периоди от време. Някои от тях включват леко ощипване, докато други включват по-голяма заангажираност. Всички те ще ви направят по-продуктивни и в професионалния и личния ви живот.

1. Създайте си лесни цели в ежеседмичните си задачи

Ако имате 30 задачи за седмицата е напълно нормално да не успеете да се справите с всички тях.

Добър начин за мотивация е да си дадете някои супер-краткосрочни цели. Това ви принуждава да бъдете реалисти в мисленето за това колко всъщност можете да постигнете в ограничен период от време, така че да не се окажете на ръба на изтощението.

2. Свършете най-важните и неотложни задачи още сутринта

Всеки ден изобилства от преживявания, които могат да смачкат волята ви и светът ви да се обърне надолу. След 15 часа на обяд мозъка трудно да събира когнитивните ресурси, за да се съсредоточи върху нещо, свързано с работата.

Психологът Кели Макгонагъл предлага друга причина, поради силата на волята може да бъде най-висока сутрин: Мозъкът е освежен от съня. Това е и причината, поради една следобедна дрямка може да повиши вашата воля и производителност.

3. Концентриране за дълго време

Добър начин да развиете способността да сте съсредоточени дълго време е играта на шах . Когато мозъка има с предизвикателни противници той развива способността да се концентрира за продължителни периоди от време.

В действителност, образователните организации от цял свят добавят шаха към учебните програми. Това е, защото той спомага за повишаване на концентрацията и паметта - умения, които могат да подобрят ефективността в други области на живота.

4. Започнете сутрешни упражнения за раздвижване

Физическата активност има безброй ползи - но една от най-малко очевидните е, че тя помага за фокусирането. Това е, защото редовните аеробни упражнения могат да предизвикат развитие в части на мозъка, свързани с вниманието и паметта.
Децата, които се занимават с 10 до 40-минутни упражнения показват незабавно увеличаване на концентрацията и фокусиране на съзнанието, вероятно заради подобрения приток на кръв към мозъка.
5. Разберете какво ви разсейва

Ако facebook профилът ви или четенето на имейли или новини ви разсейва опитайте се да ограничите вниманието и времето, което ви отнемат.
Важно да се разбере дали е физическо или умствено отвличане на вниманието. Ако е физическо обмислите предприемането на разходка или лека закуска.
6. Почивайте си редовно

Все повече изследвания подчертават значението на редовни паузи в работата. Това е, може би, защото продължителното отделяне на внимание на една-единствена задача изтощава мозъка. Хората, които почиват на всеки 50 минути работят много по-добро от тези, които са работили без почивка.
Въпросът е: Колко време трябва да се трудите преди да можете да си вземете почивка? Някои изследвания показват, че перфектната формула включва работа в продължение на 52 минути и след това 17-минутна почивка.
7. Проверявайте имейла си най-рано на 3 часа

Проверката на електронна поща и Facebook, когато имате най-малко десет нови съобщения ви учи да устоявате на изкушението постоянно да опресняването профила си, вместо да работите.
Разберете се с вашите колеги да въведете това правило за всички, така че всички знаят за забавените отговори и да не разчитат само на онлайн контактът с вас.
8. Научете се да сте внимателни

Съсредоточаването на вниманието е общият термин за култивиране на по-голяма информираност за вашите преживявания в настоящия момент, а това може да ви помогне да останете фокусирани върху задачата ви по-дълго.
Обърнете внимание на всяка хапка от храната, която ядете, включително и на вкус, температура и текстура. Така ще се научите да "изключвате" околния свят, който няма да ви пречи да работите.
9. Научете се да медитирате

След медитация хората започват да ценят ползи от успокояването на ума, изчистването на разума и стабилизирането на сърцето. Едно проучване установи, че хората са по-способни да се концентрират, след като са прекарали няколко месеца в медитация.
Намерете си тихо местенце, седнете в удобна позиция и да започнете да дишате. Бройте до шест като вдишвате и шест като издишвате. Продължавайте да го правите толкова дълго, колкото можете. Ключът е да забележите, когато умът ви е се е извисил и е спрял да мисли за ежедневните задачи.
10. Проявете интерес към задачата ви

Има хитра стратегия за по-добро фокусиране - разберете защо задачата ви е важна.
Така, ако текущата ви задача включва въвеждане на номера в електронна таблица на Excel, си спомнете как тази задача се вписва в работата на вашата фирма като цяло. Как вашата работа по този проект помага на компанията?
11. Бъдете търпеливи

Когато играете шах и загубите, това ви пречи да се съсредоточите в продължение на часове. В крайна сметка, чрез медитация и повече практика играта на шах ще ви помогне да се научите на търпение и спокойствие.

 

Водещи

Най-четени