6 популярни родителски грешки с лоши последствия 10.10 | 17:40

Научете се да ги избягвате

От Христо Узунов

Да отгледаш дете и да го възпиташ правилно е, може би, едно от най-трудните неща на този свят. Експериментите в семействата продължават и до днес, а резултатите не винаги са положителни. От Div.bg обръщат внимание на 6-те най-чести родителски грешки, за да се научите да ги избягвате. Ето част от тях.

1. Улеснявате детето прекалено много

За един родител е изключително трудно да гледа как детето му се мъчи да направи нещо и се затруднява, но истината е, че по този начин хората се развиват и успяват да надскочат възможностите си. Да, детето ви ще плаче, ако не му дадете играчката например, но може би така по-лесно ще се научи да лази или да проходи, за да си я вземе само. Понякога работата на родителя е да остави детето си само да намери решение.

2. Оставяте го да се предава пред трудностите

Когато човек учи нещо, в началото му е забавно. После, когато задълбае, започва да му става все по-малко забавно, до момента, в който не надскочи трудностите и не започне отново да се забавлява. Когато децата стигнат до втория етап на затруднението, те обикновено се отказват разочаровани, че не могат да се справят. Тук грешката, която много родители правят, е да се съгласят с детето и още по-лошо - да започнат да правят всичко вместо него. Идеалният вариант е да убеждавате детето си, че може да се справи, за да повярва в това. Защото в противен случай всяка негова трудност ще бъде съпроводена от отказване. Така не помагате на своето дете.

3. Забранявате на детето да задава въпроси

Всички деца стигат до момента, в който задават въпроси за всичко. Да, разбираме, че прекалено многото питане може да ви изнерви и да ви се стори досадно, но по-скоро измислете някакъв начин да насочвате малчуганите как сами да намерят отговорите, които търсят, отколкото да им забранявате да ви питат каквото и да било.

Водещи