Discovery Channel ще снима гигантски съоръжения в Бургас 06.09 | 16:58

Всяко от двете мегасъоръжения тежи по 1 656 тона и е с размери 6,44 м ширина, 9 м височина и 56 м дължина

От Андриян Георгиев

Най-тежките товари, минавали някога през територията на България за всички времена, ще бъдат заснети от екип на Discovery Channel в Бургас. 

Последните две мегасъоръжения, необходими за новото производство на бургаската рафинерия, ще преминат през града на утре (7 септември) и 15 септември. Те вече са на изходна позиция на пристанището. Тяхното предвижване ще стане в ранните часове на деня, за да не се нарушава трайно трафика в града, посочва "Булфото".

Самоходната модулна платформа, на която ще бъдат пренесени гигантските машини, ще се движи с максимална скорост от 5 км/час. По време на тяхното предвижване от съображения за сигурност няма да бъдат допускани други превозни средства по пътя на платформата.

Поради изключителната обемност и тежест на съоръженията по улиците, през които ще бъдат превозвани, вече е извършено кастрене на дърветата и демонтиране на част от въздушно-контактната тролейбусна мрежа, демонтирани са и светофарните уредби .

Всяко от двете мегасъоръжения, които ще преминат през Бургас, тежи по 1 656 тона и е с размери 6,44 м ширина, 9 м височина и 56 м дължина.

Фирмата, извършваща превозването на мегаструктурите, вече е внесла неотменима и безусловна банкова гаранция в размер на 500 000 лева, която ще бъде използвана в случай на повреждане на наличната инфраструктура по трасето.

Водещи

Най-четени