Eй ги къде били съкровищата на инките 09.10 | 17:09

Възрастта на някои от находките е почти 1500 години

От Антония Михайлова

На дъното на езерото Титикака белгийски археолози откриха древно съкровище. Предметите се отнасят към различни исторически епохи, сред тях има и такива, които са принадлежали на инките, съобщава Cadena Agramonte.

Според ръководителя на проекта Кристоф Делауер са открити около 200 различни предмета, сред които керамика, изделия от злато и сребро, скъпоценности и фигурки на животни. Възрастта на някои от находките е почти 1500 години.

Съкровищата са представени днес на тържествена церемония в Ла Пас, където присъствал президентът на страната Ево Моралес, отбелязва La Jornada.

Езерото Титикака отдавна привлича вниманието на археолозите. Според една от легендите инките, спасявайки се от испанските конкистадори, скрили там своите съкровища.

Древните инки вярвали, че златото – това са сълзи на Слънцето, и притежателят им може да е само един човек във Вселената – синът на бога Слънце – върховният владетел на империята.

Благородният метал се използвал изключително за ритуални цели – от него се правели украшения. Според легендата за един от владетелите – Уайна Капак – била изработена златна верига с дължина 250 метра, която тежала няколко тона. За да не попадне в ръцете на завоевателите, индианците я хвърлили в езеро, което според поверието им нямало дъно.

В продължение на много векове витаят легенди за огромни каменни постройки, скрити под водата. През 60-те години на ХХ век прославеният френски океанограф Жак-Ив Кусто открил на дъното на Титикака следи от древна цивилизация. А през 2000 г. група италиански водолази и археолози открили на дълбочина 30 метра каменна тераса, която вероятно е била древен мост, с дължина около 1 километър, и изсечена от камък скулптура във вид на човешка глава.

1068512

Водещи

Най-четени