Маринов: Отговорността за руските туристи е на техния оператор 24.08 | 12:59

Фалиралата Bulgaria Vip Tours е има договори с четири руски туроператора

От Ралица Стоянова

Отговорността за престоя на съответния турист е на изпращащия туроператор. Фалиралата Bulgaria Vip Tours е има договори с четири руски туроператора. Това обясни пред журналисти зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов по повод казуса с руските туристи, информира Агенция "Фокус".

Маринов обясни, че се променя руското законодателство, за да може при подобни случаи по-бързо да се реагира от тяхна страна. В момента съгласно руското законодателство при случай на фалит на туроператор съответния турист следва да заплати своите разходи в страната, където се намира и като се върне, тогава да предяви претенции на съответния застраховател, с който изпращащият туроператор има сключен договор.

Директивата на Европейския съюз задължава туроператори да гарантират професионалната си отговорност – да могат да предоставят достатъчно условия за престоя и връщането на туристи от съответната държава, от която са дошли. Механизмите за това са три – застраховка, ефективна банкова гаранция и гаранционен фонд. Всеки от тях има плюсове и минуси, обясни ресорният министър. Директивата в българското законодателство е въведена още 2002 година. В процеса на подготовка на новия Закон за туризъм също е дискутирана тази тема – дали да има гаранционен фонд. Туроператорният консенсус е да остане сегашния режим – застраховката. В тази връзка е променена наредбата за условията за професионална отговорност на туроператора, където застрахователните суми са значително завишени с оглед да покриват в пълна степен съответния риск, добави Маринов.

Въведено е задължението туроператорите, които правят чартърни полети, да имат застрахователна сума минимум 500 000 лева, която да покрива евентуалните щети на туристите. "На този етап считаме, че трябва да остане застраховката, какъвто е и консенсусът в България”, заяви зам.-министърът.

Онзи ден (22 август) стана ясно, че 500 руснаци, които в момента са на почивка у нас, могат да имат проблеми с прибирането си, след като българският туроператор Bulgarian Vip Tours (BVT) е съобщил на своите руски партньори, че прекратява дейностите си. Маринов побърза да успокои, че турситите на фалиралия оператор са поети от друг и няма да изпитат затруднения при престоя и прибирането си.

През миналото лято избухна скандал с блокирани руски туристи. Те станаха заложници на летищата във Варна и Бургас, след като авиокомпанията "България Еър" анулира всички полети, поръчани от туроператора "Алма тур Флай”. Причина за решението стана натрупан дълг в размер на 7 млн. лева.

Водещи

Най-четени