Чуждите цивилизации – архитектите от древността 13.06 | 17:15

Как е възможно цивилизации, разпръснати по петте континента, да притежават идентичен тип архитектура?

От iNews.bg

Независимо дали разглеждаме Джебен Баркал (Северен Судан); Тамил Наду (Западна Индия); Храма на Ур (Южен Ирак); структурите в Южна Америка, от зигуратите в Древен Вавилон до храмовете на Кралството на Кушите, пирамиди са датирани на 3000 год. пр.н.е. навсякъде по света.

Характерно за тях е, че се проявяват в различни форми и размери. В Мексико те са кръгловидни и стъпаловидни, а на п-в Юкатан – със закръглени ъгли, в Индия и Централна Америка се простират на височина – т.нар. високи пирамиди, към които спадат и египетските.

Пирамидите се състоят от четири страни, всяка от които е триъгълна и среща останалите при върха. Това на практика е най-стабилната структура, която може да бъде построена.

Повечето хора свързват пирамидите с Египет, но там са само 155 от тях. Например в Перу и Боливия има над 300, а в Централна Америка те са над 10 000! На практика пирамидите само в Централна Америка са повече, отколкото всички останали пирамиди по света, взети заедно.

В китайската централна провинция Шанкси се наброяват над 250 пирамиди, огромен брои откриваме на о-в Мавриций, както и на Канарските острови. Тоест може да заключим, че съществува мрежа от пирамиди навсякъде по света.

Как е възможно обаче чуждите цивилизации, разпръснати по петте континента, без трансокеански или какъвто и да е друг контакт помежду си, да притежават идентичен тип архитектура? Учените са единодушни, че строители на пирамидите са имали напредничави познания по математика, астрономия и геофизика.

Фактът, че откриваме почти идентичен на вид постройки в противоположни краища на света, може да означава вероятно, че тези цивилизации са имали едни и същи учители. И изглежда, навсякъде те имат подобен дизайн, подобна геометрия. И често изглежда, че са имали едни и същи измервателни системи. Така, че наистина изглежда, че това са една и съща група хора или същества, които са построили тези пирамиди.

В пустинята извън Кайро се намира Великата пирамида на Хофу. Преди 4500 години тя е била най-високата и впечатляваща структура на Земята, направена от човек. Но точно как и защо е била построена пирамидата, е мистерия.

Кой е построил това място? Как е могла да бъде построена и защо все още стои? Структура, която е висока 480 фута, покриваща 13 акра, има 2,5 милиона каменни блока, като най-тежкият е 70 тона. Добивали са се хиляди тона гранит от разстояние повече от 500 мили.

Ако искаме да построим гробница, защо трябва да е висока 146 метра и да има 2,5 милиона каменни блока с маса 6 милиона тона? Водещите археолози предполагат, че Голямата пирамида е построена някъде около 2500 г. пр.н.е. като погребална гробница на фараона Xофу. Но това твърдение трябва да се докаже и дебатите продължават между различните изследователи за това кой и с каква цел е построил структурата.

Казва се, че Голямата пирамида е построена като гробница на Хофу, но никога не е било откривано тяло вътре в пирамидата. Намерени са пирамиди през 50-те години от уважавани египтолози, при които гробницата е била запечатана и при които саркофагът е непокътнат.

Целия материал можете да прочетете в Мегавселена.

Най-четени