10 доказателства за развити древни цивилизации 08.06 | 18:05

Артефакти на много хилядолетия свидетелстват, че нашите предци са имали напреднали умения

От iNews.bg

Знанията на съвременния човек за древните култури са доста ограничени. Но достигналите до наше време архитектурни артефакти дават повод да смятаме, че преди много хилядолетия на нашата планета са съществували развити цивилизации.

Предлагаме ви 10 археологически находки, чиито тайни и до днес остават неразкрити.

Древни устройства

Древните цивилизации са знаели много повече и са били по-развити, отколкото са смятали учените преди 20 години. Археолози са открили редица древни устройства – от планисфери до първообрази на батерии. Най-известните находки са лещата от Нимруд и механизмът от Антикитира.

Лещата от Нимруд, чиято възраст се оценява на 3000 години, е била открита по време на разкопки на древната асирийска столица Нимруд. Някои експерти смятат, че лещата е била част от древен телескоп на вавилонците. А това значи, че те са имали значителни познания по астрономия.

1515913

Прочутият механизъм от Антикитира (200 г. пр.н.е.) е бил създаден, за да изчислява движението на Слънцето, Луната и планетите. За жалост днес можем само да гадаем защо и как са били създадени много древни устройства и защо древните знания за тях са изчезнали.

Империята Рама

Дълго време се смятало, че индийската цивилизация е възникнала едва през 500 г. пр.н.е. Но открития, направени през миналото столетие, определят произхода на индийската цивилизация на няколко хиляди години. 

1515911

В долината на река Инд са били открити градовете Харапа и Мохенджо Даро, които били идеално планирани дори по съвременни мерки. Културата на Харапа също остава загадка. Нейните корени са скрити във вековете, а езикът им и до днес не е разгадан от учените. В града няма сгради, които да свидетелстват за различни социални класи, няма храмове или други култови съоръжения. В нито една друга култура, включително Египет и Месопотамия, не е имало такова ниво на планиране на градовете.

Пещерите Лонгю

Лонгю за китайците е още едно чудо на света. Системата от 24 пещери е била открита случайно през 1992 година. Времето на възникването на пещерите датира от 2 век пр.н.е. Независимо от титаничния им обем (за да се изкопаят такива пещери в твърди скали е трябвало да се отстранят около милион кубически метра камъни) не са открити никакви свидетелства за строителство.

1515912

Резбата, покриваща стените и таваните, е изработена в специфичен стил и е пълна със символи. Смята се, че седемте открити галерии повтарят разположението на седемте звезди от съзвездие Голяма мечка.

Останалите доказателства за съществуването на развити древни цивилизации можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени