Нова година – нови, по-високи цени на лекарствата 20.11 | 15:44

От 1 януари цените на медикаментите скачат с 8-10%

От Мая Александрова

От 1 януари лекарствата могат да поскъпнат с 8-10%. Това съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеките Николай Костов.

Причината за вдигането на цените е проектът за типов договор между Националната здравна каса и аптеките.

"Една от промените в този договор е тази, че пациентът вече от 1 януари трябва да споделя отстъпката, която получава от аптеката, със здравната каса. И разбира се, тъй като споделя отстъпката, трябва да плаща повече", обясни Костов.

По думите му това важи за абсолютно всички лекарства, които са частично реимбурсирани, засяга най-масовите лекарства и почти всички пациенти.

Николай Костов даде пример, че ако един пациент е получавал 5 лева отстъпка от максималното ниво на доплащане, в момента трябва да даде на здравната каса 2,50 лв., което означава, че пациентът ще плаща повече за лекарството.

По думите му тази промяна ще доведе до увеличение между 8 и 10% на цените на лекарствата, тъй като става дума за доплащане, а за някои лекарства увеличението на цената ще е доста повече. Костов обясни, че колкото по-голямо е нивото на реимбурсация, толкова по-голяма част от отстъпката ще отива в НЗОК.
Николай Костов посочи, че другият проблем, който съществува заради промени в този договор, е лимитирането на броя на рецептите, които може да изпълни една аптека.

"Има лимит, максимален брой рецепти за период, които може да изпълни аптеката и когато клиентите или пациентите са повече от този лимит, те ще бъдат върнати", обясни той.

По думите му пациентите ще трябва да търсят друга аптека, която работи с тези лекарства, защото не всички аптеки, които работят с касата, имат договор за всички лекарства.

Много от аптеките не желаят да работят с част от лекарствата, защото те нямат право на надценка на част от лекарствата, тоест влагат десетки хиляди левове и накрая губят. Този лимит на пациенти определено не е от полза за пациентите, нарушава правото на пациента на свободен избор, подчерта Костов, цитиран от агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени