Анастезиолог: Ковид мутира и може ваксините да не са толкова ефективни 06.05 | 17:05

До 2022 година не се вижда край на пандемията, защото този вирус е непредсказуем, казва д-р Андон Арабаджиев, шеф на отделението по анестезиология в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ – Кюстендил

От iNews

"Човечеството е оцеляло благодарение на ваксините. Държавата предоставя възможност на всеки човек да се ваксинира напълно безплатно, предоставят се екипи, медицински специалисти и в същото време хората с лека ръка се отказват, защото смятат, че им се нарушават някакви права", обяви д-р Андон Арабаджиев, началник на отделението по анестезиология в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" – Кюстендил пред "Монитор".

"Оказва се, че ние, които рискуваме живота си, никога нямаме права. Нямам против – нека не се ваксинират, но след това нямат място в болница, защото ние, които се грижим за пациентите, също имаме права. В България се оказва, че права имат тези, които не живеят по правилата. Благодарение на ваксините човечеството е оцеляло, аз лично даже не съм се изследвал за антитела. Само като минаха три месеца след заболяването, съм се ваксинирал. Това важи и за всички мои близки, включително и за дъщеря ми, която също го преболедува и в момента е командирована в ковид отделение. Без да се замислям, бих се ваксинирал с всяка една от ваксините. Най-лошата ваксина е 10 пъти по добра от неваксинирането" каза още Арабаджиев.

По думите му хората, които са против ваксините, не са виждали тежко болни, не са виждали как хората умират, не идват да видят и близките как реагират и какво чувстват.

"Затова им е много лесно да не се ваксинират, но искрено се надявам някога и ние, лекарите, да имаме права и когато човек ползва обществени услуги, а не живее по правилата, по някакъв начин той бъде санкциониран. Няма как ние да се борим да изкореним едно заболяване, което ни убива, и в същото време да има 5-10 души, които не искат да се ваксинират, а заболяването да мутира и да се въртим в един порочен кръг", добави лекарят.

"Това заболяване поразява всички органи, но най-често проявите са при дихателната система. Ние сякаш акцентираме повече върху белия дроб, но коронавирусът засяга черен дроб, мозък, бъбреци… Не малка част от хората правят неврологични усложнения, инсулти, разстройства в паметта. При белодробните усложнения след тежко протичане на заболяването възстановяването настъпва след около 2-3 месеца, при други до 6 месеца, всичко е строго индивидуално. Но определено моят съвет е пациентите да посещават специалисти и да обръщат внимание на здравето си", каза още Арабаджиев.

По думите му до 2022 година не вижда край на пандемията, защото този вирус е непредсказуем.

В момента в Индия хората умират, всичко е препълнено, а това дава възможност вирусът да претърпява мутация и действително, колкото и да не ми се иска, може в един момент ваксините, които сега произвеждаме, да не са толкова ефективни. Това не означава обаче, че няма да се направят такива, които да се справят и с новите щамове. Въпросът е, че всичко това удължава времето на изчезване на коронавируса, коментира той.

Водещи

Най-четени