Болниците имат една година да влязат в законовите релси 26.10 | 15:32

За да не затрудняват лечебните заведения, от здравното министерство щели да преработят и стандартите

От Миглена Ивановa

Министерството на здравеопазването ще даде на болниците една година гратисен период, за да се впишат в новата законова рамка за минималния изискуем брой за легла в многопрофилните и специализираните болници, съобщиха от ведомството.

Решението беше взето след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници.

В петък беше обнародвана Наредба 49, според която специализираните болници трябва да разполагат с минимален брой от 30 легла, а многопрофилните – с 60. На тези правила не отговарят 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани. Затова и се въвежда едногодишният гратисен преиод – за да се удължат сроковете, в които лечебните заведения да преструктурират дейността си в съответствие с новите изисквания.

Министерството, обаче, ще реработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците, стана ясно след срещата. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни.

Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня.

Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов.

Водещи

Най-четени