Вкусът на празничните традиции: Типични български сладкиши за новогодишната трапеза 28.12 | 10:00

Когато дойде Нова година, масите са пълни с изобилие от сладкиши, които радват гостите и семействата

От iNews.bg

Когато дойде Нова година, масите са пълни с изобилие от сладкиши, които радват гостите и семействата. В следващите редове ще откриеш три типично български рецепти за сладкиши, които са перфектни за сервиране на новогодишната трапеза.

Меденки

Необходими продукти:

  • 250 грама мед
  • 100 грама захар
  • 100 грама масло
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. карамфил
  • 500 грама брашно

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете меда, захарта и маслото в тенджера на слаб огън.
  2. Охладете сместа и добавете яйцето, сода, канелата и карамфила.
  3. Постепенно добавяйте брашното, докато получите меко тесто.
  4. Оформете малки топчета и изпекете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.

Козуначени Кифлички

Необходими продукти:

  • 500 грама брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 грама захар
  • 100 грама краве масло
  • 1 яйце
  • 1 с.л. настъргана лимонова кора
  • 25 грама прясна мая
  • Сол на вкус
  • Пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта. Оставете да кисне за 10 минути.
  2. Смесете маятата с брашното, маслото, яйцето, лимоновата кора и солта. Замесете меко тесто.
  3. Разделете тестото на малки топчета, оформете ги в кифлички и печете за 15-20 минути във фурна на 180 градуса.
  4. Поръсете с пудра захар преди сервиране.

Тиквеник с Орехи и Мед

Необходими продукти:

  • 500 грама настъргана тиква
  • 200 грама захар
  • 100 грама орехи 
  • 100 грама краве масло
  • 1 яйце
  • 1 пакет фило тесто/кори за баница
  • Мед за поръсване

Начин на приготвяне:

  1. Смесете настърганата тиква със захарта и оставете да изстои за около 30 минути.
  2. Изцедете излишъка течност и добавете нарязаните орехи, разтопеното масло и яйцето.
  3. Разгънете едно листо фило тесто и го намажете със сместа. Повторете процедурата с останалите листа.
  4. Завийте  на руло и го поставете в тава. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути.
  5. Поръсете с мед преди сервиране.

Къпана Баница с Ябълки и Орехи

Необходими продукти:

  • 500 грама кисело мляко
  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. кисело мляко за киселата вода
  • 1 пакет фило тесто/кори за баница
  • 3-4 ябълки (нарязани на тънки филийки)
  • 100 грама орехи (ситно нарязани)

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата и ги смесете с киселото мляко, захарта и олиото.
  2. В тава разпънете един лист фило тесто и го напръскайте с киселата вода.
  3. Поставете още един лист фило тесто и го напълнете с част от сместа, нарязаните ябълки и орехите.
  4. Повтаряйте слоевете докато свършат продуктите.
  5. Печете във фурна на 180 градуса за 40-50 минути, докато стане златиста.

Тези рецепти са част от богатата българска кулинарна традиция и със сигурност ще добавят уют и вкус на твоята новогодишна трапеза. Честита Нова година и приятно готвене!

Водещи

Най-четени