Вредни ли са туршиите, продавани по пазарите? 14.10 | 10:59
Добре е да знаете, че купуването на пазарски туршии крие рискове и то не малко. Ако държите на здравето си, трябва да подходите акуратно. В противен случай можете да си навлечете редица неприятности.
На всички ни е ясно, че през зимните месеци на пазара се предлагат всевъзможни туршии, примамващи с вида си. Много домакини прибягват до покупката им, тъй като не разполагат с време, в което сами да си приготвят зимнина.
Добре е да знаете, че купуването на пазарски туршии крие рискове и то не малко. Ако държите на здравето си, трябва да подходите акуратно. В противен случай можете да си навлечете редица неприятности.
За какво най-вече трябва да внимаваме, когато купуваме пазарски туршии?
Знаете, че приготвянето на туршия си отнема време. Самата ферментация не може да се случи за няколко дни. Истината е, че търговците се възползват от някои трикове, за да ускорят процеса по ферментация. Те добавят към туршиите субстанции, които не са полезни за нас.
Друга хитрина, с която си служат, е заливането на зеленчуците с топла марината. Това решение отново е продиктувано от желанието им да ускорят процеса по ферментация.
Да не говорим за съдовете, които служат за съхранението на готовите вече туршии. Най-често се ползват пластмасови кофи, за чиито произход няма как да сме сигурни. Това също е фактор, който не бива да омаловажаваме, ако сме решили да си закупим пазарска туршия.
При зимнината има едно правило и то е да се спазват стриктни хигиенни навици, защото в противен случай може да се стигне до чревни неразположения. Туршиите трябва да са покрити с капак, ако липсва такъв, най-добре подминете.
Плесента, образувала се по повърхността на туршиите е следващ маркер, към който да насочим вниманието ви. Ако наблюдавате такава, не купувайте. Плесента се образува, когато зеленчуците не са покрити с течност. Не яжте такива туршии.
При нормални условия ферментацията продължава между 30 и 40 дни. Търговците не чакат този период, затова готовата продукция е по-скоро мариновани зеленчуци, а не туршии, каквито сме свикнали да приготвяме и консумираме.
Ако искате наистина качества зимнина, най-добре да си я приготвяте сами, пише actualno.com. Така ще сте сигурни не само в произхода на използваните продукти, но и в самия процес на ферментация, който разбрахте, че е много важен.
Надяваме се статията да е била полезна за вас и да сме успели да ви дадем добри съвети, свързани с избора на пазарска туршия.
Водещи
-
Доц. Красен Станчев: Не виждам проблем за икономиката, че няма да бъдат взети пари по ПВУ
Парламентът е развързал въображението, не толкова кесията, смята икономистът, основател на...
14.10 | 21:00
-
Новият директор на Смолянския театър уволни главната счетоводителка
Той прекрати и договора с обслужваща фирма
14.10 | 20:45
-
Вицепрезидентът : Номинацията на Сарафов показа пълния провала на авторите на съдебната реформа
Многобройните задържани за купуване на гласове са знак, че България вече така прави избори,...
14.10 | 20:30
-
Цената на ВиК услугата ще расте
Недостигът на вода и климатичните промени бяха обсъдени в дискусионен панел по време на...
14.10 | 20:15
Най-четени
-
Лекар съветва как да се справим с хроничните болки в ставите и сезонните инфекции
През есенно-зимния сезон най-честите причини за консултация с лекар са вирусните инфекции
14.10 | 10:30
-
Главчев ще участва в Срещата на върха в рамките на „Берлинския процес“
Това е десетата поред среща във формат ръководители на държавите от Западните Балкани и на...
14.10 | 08:45
-
Борисов: Парите си седят в Брюксел
Идеята за равноотдалечен премиер е безумна, заяви лидерът на ГЕРБ от Пловдив
14.10 | 14:00