Колко е опасен америцият? 22.09 | 13:20

И как да се предпазим от лъчението му

От iNews

Трима души са с обвинение след вчерашната акция на ДАНС, МВР и прокуратурата, при която бяха иззети 80 пластини с радиоактивния метал америций.

След акцията вчера опасност за населението и околната среда няма, категоричен е вътрешният министър.

"Няма данни дори и малка част от намерените плочки с америций да са продадени. Няма опасност за живота и здравето на хората след намереното количество америций крал Пловдив вчера", каза вътрешният министър Атанас Илков.

Задържани са четирима души с предишни криминални регистрации. Не е ясно колко дълго са се занимавали с радиоактивното вещество - изкуствено създаден елемент с алфа радиоактивно лъчение. Според експерти може да се срещне и природата, но в незначителни количества.

"Този конкретен изотоп се използва в устройства, които премахват статичното електричество. Той намира приложение в детектори за дим, така е сравнително често използван и разпространен", обясни гл. асистент обща и неорганична химия към БАН д-р Мартин Недялков.

От него може да се направи и така наречената мръсна бомба, която разпръсква радиоактивния материал и замърсява околната среда. По думите на д-р Недялков, иззетото количество от 80 плочки в Карлово, не говори много за степента на радиация.

"По-важното за нас е каква е активността на този материал и оттам да се съди за това колко е като количество и колко е опасен", заяви д-р Недялков.

Той допълни, че можем да се предпазим от частиците на токсичния метал лесно – само с лист хартия например. А, хората, които работят с него, трябва да носят ръкавици, маски и предпазни облекла.

"Ако обаче бъде погълнат вътрешно, алфа частиците директно нападат нашите клетки и той е значително по-токсичен", предупреди ученият от БАН.

Периодът на полуразпад на америция в природата е 432 години.

 

 

 

Водещи

Най-четени