Кристиан Вигенин участва в Съвет „Външни работи” в Люксембург 21.10 | 15:51

ЕС трябва да подкрепи Украйна, Молдова и Грузия за всеобхватна търговия с ЕС

От Мая Александрова

"ЕС трябва да насочи усилията си към подпомагане на Украйна, Молдова и Грузия в изпълнението на критериите за подписване на Споразумения за асоцииране и Споразумения за всеобхватна търговия с ЕС в оставащите до Срещата на високо равнище по Източното партньорство пет седмици". Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин на провеждащия се в Люксембург Съвет "Външни работи”.

По думите му, без да прави компромис със собствените си принципи, ЕС трябва да излъчи силен сигнал на подкрепа за европейския стремеж на трите страни от Източното партньорство, за да може предстоящата Среща на високо равнище да бъде успешна. За тази цел е нужно ЕС да остане ангажиран с всички държави от инициативата, независимо от политическия избор на техните правителства.

Външните министри на страните от ЕС изразиха силна загриженост за политическата ситуация в Египет. Те призоваха всички политически партии да участват в диалог за възстановяване на демократичния процес и заявиха готовност да продължат да подкрепят египетския народ в осигуряването на неговите политически, граждански и социалноикономически права.

"Подобряването на икономическата ситуация в Египет е важно за успеха на демократичния процес", подчерта министър Вигенин.

Министрите на външните работи проведоха дискусия и приеха Заключения по Сирия, в които изразиха готовност да подкрепят Организацията за забрана на химическото оръжие в нейната дейност по унищожаване на химическия арсенал на Сирия. Те подкрепиха призива на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за провеждане до края на ноември на мирна конференция в Женева и призоваха всички страни в конфликта да отговорят положително на него.

Външните министри призоваха враждуващите страни да осигурят хуманитарен достъп за помощта на ЕС до нуждаещото се население. Изразена беше загриженост от последствията от бежанския поток за близките държави.

Министър Вигенин благодари за подкрепата в заключенията да бъде включен и текст, който посочва, че драматичната ситуация с бежанците има въздействие и предизвиква загриженост и по отношение на онези страни, които не са в непосредственото обкръжение на Сирия, сред които е и България.

Водещи

Най-четени