Най-сетне: БАН и НИМХ се разведоха 18.09 | 13:30

Подписаха споразумението за излизане на Института от Академията днес

От Ани Романова

Подписаха споразумението за излизане на НИМХ от БАН. То е било парафирано във вторник сутрин.

Споразумението е между Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/, Българската академия на науките /БАН/, Синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ, като Министерството на образованието и науката е гарант за изпълнението на споразумението. Това съобщи за БТА бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов и отбеляза, че няма да се спират 24-часовите дежурства на метеоролозите, тъй като от утре ще има вече назначен директор на НИМХ.

Днес от НИМХ ще изпратим две кандидатури за директор на института, от които Управителният съвет на БАН ще избере една и утре вече ще има изпълняващ длъжността "директор" на НИМХ, обясни проф. Брънзов. Той коментира, че "след подписване на споразумението се отива към отпушване на дейността на института, благодарение на посредничеството на синдикатите и на МОН". По този начин първата част за започване на нормална работа на НИМХ е решена и остава втората част, свързана с трансформацията и с излизането на института от БАН, каза проф.Брънзов. По думите му в това е смисълът на този документ - на споразумението, който дава добра основа за бъдещето на НИМХ.

Излизането на НИМХ от БАН ще е в началото на следващата година, но след подписване на споразумението ще започнат процедурите за подготовката на това излизане, обясни проф.Брънзов. Той каза, че "излизането ще стане факт с новия бюджет за 2019 г., но целта е да започнат подготвителните действия".

"Надяваме се още днес да имаме директор, защото знаете, че от 20 дни ние сме в административен колапс и това вече безкрайно затруднява работата ни. Нашите 2 предложения, които вчера бяха прегласувани, са проф. Брънзов и проф. Пламен Нинов”, заяви пред NOVA Анастасия Стойчева, НИМХ.

Водещи

Най-четени