Нямало соя в продуктите на пернишка фирма - нарушител на стандарта Стара планина 22.10 | 17:29

Според собственика на предприятието в използвания от ДВСК метод има грешки

От Миглена Ивановa

Изследванията в референтна лицензирана лаборатория в германския град Хамбург на месни продукти с марката "Стара планина" на пернишката месопреработвателна фирма "Сами М" доказват, че няма съдържание на соя. Това заяви днес собственикът на фирмата Антон Костадинов, цитиран от БТА.

Предприятието бе едно от четирите, на които бе отнет лиценза за производство на месни продукти с марката "Стара планина" заради наличие на соя.

Според Костадинов методът, който е използван от ДВСК, не е валидизиран и в изследването има грешки. Пробите, направени в германската лаборатория, вече са предоставени на компетентните органи, посочи той.

По-късно от НВМС съобщиха, че все още не са получили резултатите на изследваните в Германия контролни проби.

От ветеринарномедицинската служба припомнят, че още в сряда, на 20 октомври, по разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов бяха изпратени за изследване в държавна акредитирана лаборатория в Германия и пробите от подправките, влагани в продуктите „Стара планина”, в които бе установено наличие на соя. От германската лаборатория дадоха срок за излизане на резултатите от анализите след около седмица.

Водещи

Най-четени