Повече от 8 хиляди са емигрантите в България 12.11 | 08:56

Със 133% е надвишен капацитетът на местата в центовете за настаняване

От Мая Александрова

Над 8 хиляди са емигрантите, които пребивават на територията на България. Със 133% е надвишен капацитетът на местата в центовете за настаняване.

В страната ни има общо 7 центъра за настаняване на Държавната агенция за бежанците. В тях са регистрирани около 4100 емигранти. От тях 3265 са сирийци.

Най-претоварен е центърът в Харманли, който има обем с места до 450 души. В него обаче са настанени над 1100 чужденци. Капацитетът е преизпълнен с близо 250 на сто.
Близо 4000 са чуждестранните лица, които пребивават в България, но са настанени на външни адреси за собствена сметка. Най-голям е техният брой в София. В столицата живеят така над 2500 души.

В РПЦ-Баня са регистрирани над 600 чужди граждани, а в Харманли – около 500 лица, които са на адрес за собствена сметка, сочат данните на ДАБ.
По данни на СЗО в момента в световен мащаб има над 214 милиона чуждестранни емигранти, съобщава БТА.

Това огромно трансгранично движение на хора се дължи основно на няколко фактора, а именно военни конфликти, бедност, изменение на климата, тенденции на труда.
Очаква се през 2050 г. броят на емигрантите в световен мащаб да надхвърли 500 милиона души, като тази цифра съответства с прогнозата населението тогава да надхвърли 9 милиарда души. Пак за този период се очаква броят на "екологичните емигранти" да надхвърли цифрата от 1 милиард души, сочат данните на СЗО.
Доклад на Световната здравна организация за демографските тенденции в света след 2015 г. отбелязва, че този безпрецедентен брой на емигрантите с различен статус ще създава проблеми както за държавите с ниско ниво на ресурсите, така и за високоразвитите държави. Затова отсега се готвят мерки, които да защитават правото на здраве на всички граждани на планетата.

Мерките включват първична медико-санитарна помощ, основни лекарства и достъп до здравеопазване на емигрантите в съответната страна, в която пребивават.

Водещи

Най-четени