Соя в колбасите „Стара планина“ - доказано е 14.10 | 15:04

Фирмите-нарушители са със сериозно присъствие на пазара. Лицензът им за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет

От Любомир Тасев

Повторна проверка доказа съдържанието на соя в продукти, произведени по стандарта „Стара планина“. Това съобщи на извънредна пресконференция в четвъртък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Продуктите са карначе на фирмата "Сами-М", колбас "Майстор Цвятко" на фирмата "Лалов и Вачев" ЕООД, кебапче на "Унимес" АД-Монтана и кренвирши на "КЕН".

Найденов посочи, че процентът на съдържание на соя в тези продукти не е от значение, защото стандартът "Стара планина" не допуска изобщо съдържание на соя, което означава, че наличието му е нарушение.

Министърът обяви, че лицензът на тези фирми за производство на продукти "Стара планина" ще бъде отнет незабавно и веднага ще бъде назначена комплексна проверка на цялото производство за месец и половина назад.

На пресконференцията присъства и Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, който съобщи, че всички фирми са членове на асоциацията.

Оказва се, че фирмите-нарушители, в чийто продукти от стандарта „Стара планина“ бе установено съдържание на соя, са с много сериозно и дългогодишно пазарно присъствие.

„Всички ние имахме притеснение, че някой ще злоупотреби и ще накърни доверието, което се породи вследствие на инициативата на министър Найденов. И сега всички сме шокирани от това, че се открива соя,” коментира Вътев в ефира на радио „Фокус“. Той изказа мнение, че доверието на потребителите ще бъде върнато само с доказателства.

Създава се обаче интересен казус – по думите на министър Найденов и Кирил Вътев анализът, на който са подложени месните продукти е качествен, а не количествен и съществува вероятност откритата соя да се окаже част от подправките, а не от основните съставки на продуктите. Преобладаващата част от подправките, които се използват от българските месопреработвателни предприятия, се произвеждат от големите концерни в Европа и в състава им се използва до 0,8% соев протеин.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България обясни, че ако количественият анализ покаже, че соята е част от подправките, фирмите не би следвало да се санкционират. Ако обаче се докаже, че е подменена суровина със соя, то става въпрос за злоупотреба.

Водещи

Най-четени