Спас Василев, представящ се за Александър Николов, все още не е задържан 12.10 | 12:15

ГДБОП очаква броят на измамените да нарастне до края на месеца

От Деница Банчева

Вчера в медиите се разпространи информацията, че facebook измамникът Спас Василев е арестуван в Пловдив. След допитване, МВР информираха, че не се е извършвал подобен арест.

Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова днес потвърди информацията, че лицето не е арестувано и полицията продължава издирването му.

Прокуратурата все още не се е самосезирала.

"До този момент в прокуратурата по този случай не е постъпил нито един сигнал. В отговор на медиите дали прокуратурата ще се самосезира по случай, ние осъществихме контакт с ГДБОП, които ни увериха, че извършват предварителна проверка и до този момент те са стигнали до 40 измамени лица. Общо нанесените щети на тези хора са изчислени на над 30 000 лв.", коментира за "Здравей, България" Румяна Арнаудова.

Очакванията й са до края на месеца случая да бъде депозиран в прокуратурата, защото все още се появяват лица, които са били измамени.

Напомняме, че лицето Спас Василев се подвизава в интернет пространството под името Александър Николов. По информацията, която имаме, човекът зад този профил от 2009 до 2012 година се е наричал Анелия, а по-късно е преименуван на Александър. Покрай протестите и цялостната политическа обстановка в България, визираме събитията през 2013 и кабинетът "Орешарски", профилът Александър Николов е изключително активен с политическите си коментари. Той успява да спечели доверието на потребители в мрежата, които по-късно стават негови жертви.

След като се е сдобил със значителен брой "приятели" в мрежата, той започва да осъществява личен контакт с тях, чрез съобщения, а по-късно им предлага евтини самолетни билети. За целта му са необходими копие на лична карта, ЕГН и номер на банкова сметка. По този начин той извършил своите измами.

Според кметът на Кочериново Иван Минков и съгражданите му, Спас Василев-Мурджов не е сам в своите измами.

В родния град на обвинения в измами всъщност никой не вярва, че съгражданинът им, който има завършено средно образование в благоевградски техникум, сам е измислил цялата схема за измама и я е реализирал.

"Не е възможно Спас от името на измисления Николов да дава скайп интервюта по БНТ и БНР, да пише коментари и текстове, които са препечатвани и цитирани в "Капитал Daily", защото в действителност изказът му е доста елементарен", категорични са кочериновци

Водещи

Най-четени