Учениците без междусрочна ваканция 30.01 | 14:00

"А защо има протести", попита изненадано образователният министър за протестите на родителите

От Филипа Тодева

Няма да има междусрочна ваканция, но учениците ще са във ваканция на 23, 24, 25 и на 26 февруари, както предвижда графикът за учебното време за 2011/2012 година.

Това отговори образователният министър Сергей Игнатов в отговор на искането на родителите за почивен ден за децата заради усложнената обстановка със студа и грипа, които са организирали протести.

"А защо има протести”, попита изненадано министърът. Той припомни, че този учебен график бе подписан от него след обществено обсъждане. Заради това, че сега децата нямат ваканция, ще почиват от 23 до 26 февруари.

Училищните директори могат да въведат промени в учебните смени, но не могат да дават почивен ден. "Цяло лято имаше обсъждане, обсъждане, обсъждане…и всички поискаха да е така. Днес чувам, че учители, главно от Шумен, много странно защо пък оттам, и директори на училища, изведнъж са учудени, че ще бъде така. Ами, много лошо за тези директори, те трябва да си знаят графика”, коментира Игнатов, като добави: "Министърът може и да не го знае, защото е политическо лице и трябва да го питате за политически неща”.

iNews припомня, че през юли Министерският съвет (МС) прие промени в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.

С новия документ се цели оптимизиране на графика на учебното време през учебната година и създаване на възможност за по-рационалното планиране на ваканциите, които ползват учениците.

С измененията се определя нов тип краткосрочна ваканция - есенна, във времето около 1 ноември - Деня на народните будители, който и към момента е неучебен за учениците от всички класове. Чрез промените се създават условия за кратък отдих на всички ученици в най-продължителния период от учебното време през първия учебен срок.

Другата промяна предвижда съществуващата междусрочна ваканция да бъде заменена със зимна ваканция. Това създава възможност за по-голяма мобилност при определянето й в зависимост от календара в конкретната година, както и до спестяване на финансов ресурс за отопление на сградите на училищата.

Предложените промени са резултат от широка обществена дискусия и са обсъдени на среща със заинтересованите страни - учители, директори на училища, представители на регионалните инспекторати по образованието, родители, ученици.

Миналата година пък учениците организираха протести заради намаляването на дните за зимна ваканция. Те протестираха срещу решението на Министерството на образованието, младежта и науката, което искаше  зимната ваканция да е от 24 декември до 2-ри януари.

Водещи

Най-четени