Баба Марта пристига с облаци и дъжд 27.02 | 16:35

Температурите ще са около нормата за месеца

От Елена Кирилова

Температурите през март няма да ни изненадат, тъй като ще бъдат около нормата за месеца, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщава агенция "Фокус”.

В Северна България температурите ще са около 3 и 6 градуса. В Южна България и по Черноморието термометрите ще показват 5-8 градуса, докато в планините - между минус 6 и минус 1 градус.

Според синоптиците месечната сума на валежите ще премине нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м за равнините и между 60 и 100 л/кв.м за планините.

Минималните температури през март ще са около минус 8 - минус 3 градуса, докато най-високите ще са в диапазона 18-23 градуса.

Началото на месеца ще бъде без валежи, но към 3-4 март се очаква преминаването на атмосферен фронт. Това ще доведе до понижение на температурите и до валежи от дъжд на някои места.

Пренос на въздушни маси от югозапад и повишение на температурите ще има в средата на първото десетдневие. Увеличение на облачността и дъждове ще има около 8 март, но тогава не се очакват температурни промени.

Второто и третото десетдневие ще бъдат предимно облачни и често ще вали, предимно дъжд.

Около 12, 18 и 23 март ще има по-значителни валежи, както и в края на месеца. По-чувствителен спад в температурите ще има около 12-13 март, на 19 и на 23 март.

Март е месецът, в който се осъществява преходът от зимата към пролетта. Дните ще станат по-дълги и ще има чувствително повишение на температурите. Мъглите ще стават все по-рядко явление.

По принцип месецът е познат с големите с резките промени на времето и големите аномалии. През някои години през март е имало интензивни нахлувания на арктичен въздух, поради което температурите са били типично зимни и е имало валежи от сняг.

В други случаи времето е било пролетно, а нахлуванията на тропичен въздух са водили до скок в температурите.

Водещи

Най-четени