България се опитва да излезе от снежния капан 07.02 | 11:25

Няма затворени главни пътища, ограничения има само при проходите, уточни министър Павлова

От iNews.bg

Извън проходите, които са затворени при зимни условия, всички други пътища в страната са отворени и работят добре, с изключение на тези, по които има свличане на земни маси. Това увери в Пловдив министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от в-к "24 часа".

"Нямаме изцяло затворени пътища или такива, които да не са били обработени. Преди снеговалежа превантивно бяха спрени тировете по магистралите и проходите, за да бъдат почистени и за да бъде осигурен лекотоварният трафик", каза Павлова.

Шефът на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров уточни, че в западната част на страната пътната обстановка се успокоява.

"Фронтът през нощта се измести на североизток. Продължава към настоящия момент да се извършва обработка на всички пътища, които се ползват най-интензивно – това са първокласната и второкласната пътна мрежа. Поетапно се обработва и третокласната”, добави той, цитиран от агенция "Фокус". 

Към момента силен снеговалеж има в Разград и Силистра, като машините обработват и опесъчават пътните настилки и реални затруднения в трафика няма.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. 932 машини обработваха пътищата в районите със снеговалеж през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура”. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи "Републиката", "Ришки", "Предела", "Пампорово", "Печинско", "Котленски", "Обзорски" и "Айтоски". Затворени за всички МПС са "Троянски", "Златишки" и "Върбишки". Товарните автомобили, пътуващи през проходите "Рожен" и "Превала", трябва задължително да са без ремаркета и полуремаркета.

"Шипка” е отворен за движение. До 31 март 2015 г. през прохода е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движението на превозни средства над 12 т през "Петрохан”, а над 10 т през "Твърдишки" и "Вратник". "Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

Водещи

Най-четени