Матурите наближават, учениците трябва да подават заявления 07.03 | 20:56

Вижте какви срокове трябва да се спазят

От Филипа Тодева

Учениците, които ще се явяват през майската сесия на държавни зрелостни изпити, трябва да подадат заявления за допускане до изпити между 10 и 21 март, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Заявленията ще се подават в училищата, в които се обучават дванадесетокласниците. В документа те трябва да посочат както желанието за допускане до задължителния изпит по български език и литература, така и видът на втория задължителен изпит. Той е по избор между предметите - чужд език /английски, френски, немски, испански, италиански, руски/, математика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на  околната среда, история и цивилизация, география и икономика, и предметен цикъл "Философия".

Освен на задължителните два изпита, зрелостниците могат да се явят и на матури по желан от тях предмет, което също се отбелязва в заявлението. До 20 май учениците, завършили успешно 12-ти клас и подали заявление за явяване на държавни зрелостни изпити, ще получат служебна бележка за допускане до тях. В нея ще са посочени датите, началните часове и сградите, където ще се състоят съответните изпити.

Първият държавен зрелостен изпит, който е задължителен за всички ученици от 12-ти клас, е по български език и литература и ще се състои на 21 май. Вторият задължителен изпит по избран от ученика предмет е на 23 май.  Третата матура, която е по желание, ще е от 27 май до 5 юни. Датите за конкретните предмети ще бъдат определени по-късно, за да се види колко ученици са заявили желание за явяване на трети изпит.

Водещи

Най-четени