Метереолози: Очакват ни все по-горещи и сухи лета 26.03 | 21:10

40-те години на XXI век ще бъдат белязани от температурни рекорди

От Теодора Кокаланова

Летата в Европа се очаква да бъдат все по-горещи и сухи, съобщават британски метереолози. Живакът ще отблежи нечувани досега температурни рекорди, които според специалистите се дължат на изменението  на климата. 

Топлинните вълни, наблюдавани през 2003 г., ще се превърнат в често срещано явление в цяла Европа в резултат на глобалното затопляне, смятат учените. Средните температури в Европа ще надхвърлят тези, наблюдавани през 2003 г. Тогава Великобритания отчете абсолютен температурен рекорд от десетилетия насам. Живакът в островната държава чукна 38.5 градуса. 

В доклада на британската метериологична служба се казва още, че се очаква зимите пък от своя страна да бъдат по-леки и по-влажни, а летата горещи, сухи и дъждовни. Летните горещини, които не са били наблюдавани досега, ще станат нормално метеорологично време в Европа през 40-те години на XXI век.   

Макар че перспективата за по-топли дни може да донесе радост на мнозина, горещото лято през 2003 година беше смъртоносно за британците. Тогава бяха регистрирани 2000 смъртни случаи. Най-засегнати от адската жега в Обединеното кралство бяха пенсионерите.

Повече от 20 000 души загинаха в резултат на горещините в цяла Европа, отбелязва в. Daily telegraph. 

Учени предупреждават, че климатичните промени най-вероятно ще доведат до серия от негативни последствия, включително увеличаване на цената на хранителните продукти, увеличаване на алергиите, на астматичните пристъпи, както и наводненията. 

Водещи

Най-четени