Още само ден и постите приключват 18.04 | 11:41

Как обаче да се предпазим от дискомфорта от преяждане

От Мая Александрова

Още само ден и християните ще посрещнат един от най-големите и важни празници – Великден. Празникът обаче е предшестван от постите. Тези лишения понякога изнервят хората, особено, ако сте ги спазвали строго. Чакаме празникът и се нахвърляме на трапезата. Но какво следва после – преяждане, тежест, подуване, неразположение.

Зелена салата с повече пресен лук и чесън ще ни спаси от тежест в корема. Това съветва проф. Христо Мермерски, който в ефира на TV7 сподели как да захраним организма след постите и как да си спестим неприятни емоции в празничните дни.

"Най-точната рецепта е да не се прекалява, но, когато човек седне на маса, неусетно претоварва стомаха. След това се получават няколко неприятни резултата. Първо се чувства тежест в корема. След това ни се гади и накрая е най-страшното - повръщането. До болница се стига заради смесването на храната с алкохола", твърди експертът.

Неговият съвет е да се направи зелена салата със зелен лук.

"150 грама пресен лук съдържа дневната доза витамин C. Може да се сложи зелен чесън, краставица, домат, ябълков оцет и зехтин. Зехтинът пречи на гаденето", обясни Мермерски.

По думите му, когато консумираме повече целулоза, перисталтиката на червата е по-добра, тъй като месото се обработва 12 часа.

"Българинът има добра традиция - когато пие ракия да яде салата. След преяждането трябват 2 - 3 разтоварителни дни - само на салата без месо. С нея чувствате, че сте сити, а освен това премахвате натрупаните токсини", заяви Мермерски.

Според него така се стига до отслабване и пречистване на организма.

По думите му не трябва да се притесняваме да ядем яйца - поне 2 - 3 седмично.

"Яйцата са много важни. Едно прясно яйце, чаша мляко, малко коняк и мед е най-доброто лекарство. Това е така нареченото "кокошо мляко', което помага и за по-лесно забременяване", разясниспециалистът.

Той е категоричен, че трябва да има упражнения, движения - да играем футбол или волейбол, защото така се изгарят калориите.

"Всяка сутрин трябва да пием по чаша топла вода с лъжица ябълков оцет и една лъжица мед. Тази комбинация прочиства кръвоносните съдове", твърди експертът.

"Аз се въздържам да ям месо, но обезателно ще хапна агнешко. Обезателно ще го гарнирам с много зеленчуци", каза в заключение Христо Мермерски.

Водещи

Най-четени