Продават ли ви опасни стоки? Вече може да проверите онлайн 19.10 | 16:56

Стартира международен портал с информация за опасни и изтеглени от пазара стоки

От Диана Цветкова

Нов международен интернет портал събира информация за опасните продукти, които са изтеглени от пазара.

Проектът, разработен от Европейския съюз, страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, САЩ, Австралия и Канада, бе открит днес в Брюксел.

Целта на портала е да позволи на компетентните органи в цял свят да обменят информация за опасните продукти, изтеглени от пазара в дадена страна, което ще допринесе за повишаването на безопасността и информираността на потребителите по целия свят.

Потребителите извършват все повече покупки на световния пазар, включително в интернет, а в портала вече ще могат да проверят къде е произведен желаният продукт и дали е в съответствие с европейските и международни изисквания за безопасност.

С очакваните 3000 уведомления за изтегляне на продукти от пазара годишно потребителите, предприятията и компетентните органи ще имат достъп до забележителен набор от информация за изтеглени от пазара продукти, допълвана редовно от органите в ЕС, САЩ, Канада и Австралия, се посочва в съобщение на ЕК.

Порталът бе представен като част от Международната седмица на безопасността на продуктите.

В него вече е въведена информация и за забранени в България продукти като детски дрехи – произведени в страната и чужбина, бебешки колички и други. Можете да ги разгледате сами тук

Водещи

Най-четени