Снежната покривка затвори пътища - слагайте веригите 25.10 | 09:41

Движението през проходите "Превала", "Пампорово" и "Рожен" е затруднено, проходът "Предел" е затворен

От Теодора Кокаланова

Въведено е временно ограничение за движение на моторните превозни средства с вериги, а на товарните без ремаркета и полуремаркета през проходите "Превала", "Пампорово" и "Рожен", съобщиха от Областното пътно управление.

Времето в областта е усложнено, по високите части в Родопите вали мокър сняг, а в ниските проливен дъжд. Машини са на терен и чистят републиканските пътища. Заради мокрия сняг са получени много сигнали за паднали дървета, като екипи вече ги премахват.

По направлението Баните – Стоянов мост се е активизирало свлачище около 100 кубични метра. Движението там се осъществява само в едната пътна лента. Очаква се скоро да пристигнат машини и да започнат разчистването. Остава висока и опасността от падащи камъни по всички направления в региона.

Поради започналите превалявания от дъжд и сняг над по-голямата част от страната, Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Оранжав код за силен вятър, обилни дъждове и сняг днес е обявен в 17 области на страната. Над 50 машини работят за почистването на пътната мрежа в областите Перник, София, Ловеч и Плевен, в които има интензивен снеговалеж.

Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Пътните управления и пътноподдържащите фирми работят за обработката на републиканските пътища и са осигурени необходимите снегорини, техника за разпръскване на пясък и суровини. 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка, поддържането на републиканската мрежа и въведените ограничения от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Движението на тежкотоварни автомобили през прохода Предел за град Банско е спряно, съобщи дежурният полицай в Областната дирекция на МВР в Благоевград. Причината е ново активиране на свлачището. Алтернативните маршрути до Банско са път II-84 Велинград – Юндола и път III-842 Белово – Юндола. 

Водещи

Най-четени