Юли ще ни удави, а август ще ни изпържи 23.07 | 09:47

В края на месеца валежите ще спрат и след това ни очакват сухи и горещи дни

От Теодора Кокаланова

И идната седмица ще има дъждове, но август твърдо ще е летен. Това заяви климатологът доц. Георги Рачев в студиото на bTV.

"Има някои природни явления, които могат да бъдат прогнозирани, като торнадо например, но градушките посмъртно не могат да бъдат прогнозирани", отбеляза той. По думите му е изключително трудно да се каже къде и в какви размери ще ударят ледените късове.

Рачев гарантира, че август месец ще бъде сух и топъл. Професорът не се нае да прогнозира каква ще бъде зимата, но посочи, че според народните поверия може да се ориентираме по така наречените горещници - 28,29 и 30 юли. "Ако през тези дни времето е горещо, зимата ще бъде студена, но в случая ще бъдат "шарени", посочи доцентът.

На 8 юли невиждана градушка помля столицата. Ледените късове бяха с големината на орех, но се съобщаваше и за такива колкото яйце. По улиците имаше счупени клони и паднали листа, които запушиха шахтите, а това превърна улиците в реки.

Невижданата градушка отне човешки живот. 70-годишен мъж почина, след като бе затиснат от паднало върху него дърво. Други четирима пък бяха извадени невредими от автомобилите си.

Сред най-силно засегнатите от градушката бяха "Филиповци", "Люлин", "Триадица", "Дървеница", участъци от бул. "Цариградско шосе" и районът около Руски паметник.

Водещи

Най-четени