БГ ексминистри опровергават Путин за "Южен поток“ 05.10 | 09:27

Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП отрекоха върху тях да е имало външен натиск за спиране на проекта

От Ани Романова

Бившите енергийни министри Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП отрекоха върху тях да е имало външен натиск за спиране на проекта "Южен поток".

Така те опровергаха твърденията на руския президент Владимир Путин, който заяви след срещата си с австрийския канцлер Себастиан Курц в Санкт Петербург, че България не е защитила интересите си със своето оттегляне от проекта и Европа трябва да приема действията й като лош пример, особено в контекста на реализирането на "Северен поток 2".

Добрев припомни, че от ГЕРБ са имали критики към начина, по който проектът се е структурирал при кабинета "Орешарски". По думите му тогава е имало проблеми и с комуникацията с ЕК. Стойнев на свой ред коментира, че ЕК всъщност е имала претенции за начина, по който е създадена проектната компания, в която влизали само "Булгаргаз" и "Газпром".

"Не бива да имаме отношение дали сме малко членове на ЕС или много. Или изпълняваме регламентите на ЕС или не", каза от своя страна във връзка с критиките на Путин председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Водещи

Най-четени