БСП пита защо са намалени парите за заплати на медиците 03.10 | 12:20

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че направеното е в противоречие с казаното от премиера Бойко Борисов

От iNews.bg

От "БСП за България" настояват за ясен отговор от правителството защо отпуснатите 50 млн. лева за увеличаване на заплатите на специалистите по здравни грижи са намалени на 6 млн. лева с постановление на Министерския съвет, съобщи БНР.

Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов заяви, че направеното е в противоречие с казаното от премиера Бойко Борисов.

"Думите "има 50 млн. лева в системата" бяха използвани като аргументи от управляващите до миналия месец. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това и от Министерския съвет - какво е неговото отношение към сериозния проблем, който довежда до рязкото изтичане на кадри от страната", попита проф. Михайлов.

Припомняме, че след серия от протести на медицински сестри през пролетта, на 10 април правителството отпусна 50 млн. лв. за повишаване на заплатите. Така на практика от 1 юни минималната работна заплата за медицинските сестри трябваше да стане 950 лв. Те обаче алармираха, че това не се е случило.

Очаква се днес здравният министър Кирил Ананиев да коментира темата при посещението си в Александровкса болница.

Междувременно на 7 октомври се планират нови мащабни протести на здравните специалисти за по-добро заплащане и условия на труд.

Водещи

Най-четени