Кирил Петков все пак ще е в Скопие на 18 януари 15.01 | 13:19

Датата е ключова в отношенията между България и Северна Македония

От iNews

Премиерът Кирил Петков все пак ще успее да пътува за Северна Македония на 18 януари. Това обяви правителствения пресцентър. Визитата бе обявена на 8 януари, но бе отложена след злополучното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, което доведе до карантинирането на президента, премиера, шефове на служби, министри, депутати заради болния от ковид председател на парламента Никола Минчев.

Сега премиерът се връща към първоначалния план - ще е в Скопие на 18 януари, съобщи правителствения пресцентър. В българската делегация ще са министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта Николай Събев и зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин. "Реализирането на визитата става възможно след падането на карантината на министър-председателя при получен отрицателен PCR тест", уточнява кабинетът.

18 януари е ключова дата в отношенията между България и Северна Македония. Тогава стават 30 години от признаването независимата македонска държава от България. Властите в Скопие очакват от новото българско правителство да бъде вдигнато ветото, наложено от София на старта на преговорите за членство на РСМ в Европейския съюз. "Посещението ще бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и РСМ и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси", се казваше в първото съобщение за визитата. Според Петков "трябва да променим разбирането за това какво всъщност значи Република Северна Македония да преговаря с ЕС и в бъдеще да бъде част от него". Премиерът призова да се говори за "всички ползи, които и ние и Република Северна Македония ще имаме от този процес".

Водещи

Най-четени