Народът ще реши дали да има преговори за АЕЦ “Белене” 02.10 | 08:46

Преди рефендума трябва да се знае кой ще финансира проекта

От Елена Кирилова

Народът трябва да реши дали да има преговори за АЕЦ "Белене” или не. Това заяви депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по енергетика Доброслав Димитров пред bTV.

По думите му на 28 септември (петък) е излязла проверката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от която е станало ясно, че са събрани достатъчно подписи за провеждане на референдум заради проблемите с АЕЦ "Белене”. Ето защо отговорността сега ще падне в ръцете на народа.

Димитров подчерта, че ГЕРБ и президентът Росен Плевнелиев нямат различия в мнението по отношение на проекта, както се смяташе.

Депутатът обяви, че първият национален референдум предстои. За целта ГЕРБ ще спази закона, който гласи, че референдумът трябва да се случи в следващите три месеца. Това означава, че такъв ще има или през декември 2012 г., или през януари 2013 г.

Според Димитров в момента има три ключови въпроса, които трябва да бъдат решени веднага. На първо място защо проектът не е бил изгоден преди пет години, когато договорът за "Белене” е стоял на бюрото на Сергей Станишев, а сега именно Станишев настоява за подписването му, въпреки че преди е смятал условията в него за неизгодни.

Вторият въпрос, който стои, е трябва ли България да плати близо 40 млн. лева за референдум, а третият - кой ще плати за един такъв проект.

Добромир Димитров подчерта, че преди да се случи допитването до общественото мнение, е необходимо да се изясни кой ще построи централата и кой ще я финансира - с данъци, с дълг или с частен инвеститор ще се случи това.

Поради финансовите измерения на въпроса от ГЕРБ са сигурни, че държавата не може да си позволи участие в този проект. От своя страна, Правната комисия ще трябва внимателно да формулира въпроса за референдума, защото зададения от БСП въпрос, включен в подписката, събирана от социалистите, не е достатъчно ясен, твърди Димитров.

По повод референдума той обясни, че не е удачно той да се провежда изцяло онлайн, защото не всички имат достъп до интернет. Въпреки това смесеното гласуване би намалило драстично разходите за референдума.

Водещи